Egy kiszámíthatatlan betegség, mely csók útján terjed - Legfrissebb

Egy kiszámíthatatlan betegség, mely csók útján terjed

Egy kiszámíthatatlan betegség, mely csók útján terjed

A mononucleosis

A mononucleosis - magyar nevén mirigyláz - egy vírus, az Epstein-Barr vírus (EBV) más nevén human herpesvirus 4 által okozott betegség. Az egyik legkellemetlenebb immunrendszeri kór, mely hónapokra legyengítheti a beteget, de extrém esetben akár örökre vele maradhat.

A mononucleosis jellemző tünetei a torokfájás, láz, duzzadt nyirokmirigyek és elváltozások a vérképben. Lehetnek még kiütések, fáradtság, éjszakai izzadás és duzzadt lép vagy duzzadt máj. Más tünetei is lehetnek a mononucleosisnak, de ezek nagyon ritkán fordulnak elő. A mononucleosist általában egy vírus, az Epstein-Barr vírus okozza, noha lehetséges, hogy más tényezők is közrejátszanak a betegség kialakulásában. Vannak rá közvetett bizonyítékok, hogy vannak mono hordozók, akik maguk nem betegek, de hordozzák a vírust és ezt továbbadhatják megfertőzve másokat.

Ez a betegség egy beteg ember megcsókolása utján terjed. Más fertőzési módok még nem nyertek bizonyítást. A kór kiszámíthatatlan. Sok embernek nem kell az ágyat nyomnia, mivel a betegségük olyan enyhe. Néhányak megbetegszenek és felépülnek anélkül, hogy tudnának róla, hogy nekik volt. Ők képesek elvégezni szokásos tevékenységüket, köztük a sportot is (az orvos engedélyével), mivel a tünetek náluk csak megduzzadt mandulák, elváltozások a vérben és talán enyhe torokfájás és fáradtság. Százból csak egy vagy két esetben kell az orvosnak ágyhoz kötni a beteget több mint két hétig. Megfelelő orvosi kezelés mellett a legtöbb beteg néhány nap alatt felépül.

A fáradtság lehet egy tünet a felépüléskor. A fáradtság időtartalma betegenként más és más. Sok embernél nagyon enyhe vagy semmilyen fáradtság nem jelentkezik. Mások hónapokig fáradtak. Megint mások néhány nap láz után 1-4 hétig fáradékonyak és közben fokozatosan felépülnek.

A felépülés mértéke függ a pszichológiai állapottól. Azok, akik visszatérnek napi szokásaikhoz hamarabb felépülnek, mint akik lehangoltak. Aki olyan aktív, mint orvosa tanácsolja hamarabb felépül, mint aki ágyban fekszik és jobban legyengül, mint az szükségszerű. Honnan tudja az orvos, hogy a betegnek mononucleosisa van? A tünetek kombinációjából felmerül a mononucleosis és ezt a laboratóriumi tesztek igazolják. Néha több, mint egy hét is eltelik a láz után, míg a teszt pozitív lesz. Ezért ha a teszt negatív és továbbra is fenállnak a tünetek, akkor néhány nap múlva újabb tesztre kerülhet sor.

A mononucleosisra nincs orvosság. Néha azonban valamely gyógyszer gyorsíthatja a gyógyulást. Néhány esetben felléphet baktérium által okozott komplikáció, ami ellen penicilin vagy valamilyen más antibiotikum szükséges. Amikor a láz vagy a torokfájás probléma, akkor a tüneteket enyhítő gyógyszerek használhatók, amelyek a betegséget nem gyógyítják, csak a tüneteket enyhítik. Az orvosnak kell döntenie az orvosság használatáról.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu