Orrfolyás, tüsszögés, orrviszketés, szemgyulladás? Támad a parlagfű pollenje! - Legfrissebb

Orrfolyás, tüsszögés, orrviszketés, szemgyulladás? Támad a parlagfű pollenje!

Orrfolyás, tüsszögés, orrviszketés, szemgyulladás? Támad a parlagfű pollenje!

Megkezdődött a parlagfű idei virágzása. A légúti allergiás megbetegedések közül hazánkban a parlagfű jelenti a legnagyobb gondot. A növény pollenjére érzékenyeknek küzdelmes pár hónap kezdődik, de a tünetek csökkenthetők.

A parlagfű (Ambrosia artemisiifolia) kétszikű, 20-140 cm magas, terebélyes, ágas egyéves gyom. Központi egyenes, tompa négy élű szárral rendelkezik, amelynek sűrű oldalhajtásai vannak. A talajhoz közeli néhány cm-es részen 2-3 elágazása is lehetséges. Magassága változatos, a kifejlett növény zárt és magas növénykultúrában, kukorica vagy napraforgó táblákban a 150 cm magasságot is elérheti. Levelei 1 vagy 2-szeresen szárnyasan szeldeltek, kétoldalt sűrűn szőrözöttek. A szőrök a levél fonákján hosszabbak. A levél színe sötétzöld, fonákja szürkészöld. A sárga színű 4-5 mm-es porzós fészkek, a legfelső hajtások végén, rövid kocsányon ülnek. A fészkek 10-15 virágot tartalmaznak. Virágpora súlyos allergiát okoz. A termős virágok a porzósok alatti legközelebbi levél hónaljában találhatóak. Termése 2-4 mm hosszú, szürke, szív alakú. Egy fogazott burok takarja a termő részt, amely az érés után a terméssel együtt lehullik. A virágok aránya a növényzet sűrűsége szerint változik. Ritka állományban inkább a termős, sűrű állományban a porzós virágok dominálnak. Igénytelen. Nagy növekedési, szaporodási erélye révén könnyen felülkerekedik más növényeken.

A parlagfű pollen két fő allergénje az Amb a I és Amb a II. Több kis és közepes méretű fehérje allergént (Amb a III, IV, V, VI, VII és cystatin) tartalmaz. A légutakba kerülve a nyálkahártyát ingerli, velejárója a vízszerű orrfolyás, tüsszögés és orrviszketés, továbbá szemgyulladást okoz.

A leghatásosabb mód az allergia elkerülésére a megelőzés. Ha megtartunk egy pár tanácsot, könnyebb elviselni a tüneteket.

  • a környezetünkben található növényeket irtsuk, vagy irtassuk ki
  • mivel a parlagfű a száraz, napos, szeles időt kedveli, lehetőség szerint a nappali órákban ne menjünk szabadba
  • gyakran mossunk hajat, mert a pollen megtapad hajunkban
  • hazaérkezés után zuhanyozzunk és váltsunk ruhát
  • minél ritkábban nyissunk ablakot
  • amennyiben légkondicionálót használunk, vásároljunk pollenszűrőt

A parlagfű allergiát a szokásos medicinák helyett jól lehet kezelni kecsketejjel. Ha a kecskét parlagfüves legelőn tartják, akkor a lelegelt parlagfű allergén anyagaira ellenanyag képződik a kecske vérében, ami a tejében is megjelenik. Ezt fogyasztva az ellenanyag bekerül a szervezetbe, és kifejti jótékony hatását.

Másik természetes tünetcsökkentési mód a homeopátiás szerek megfelelő alkalmazása. A homeopátiás gyógyszerek gazdag választéka lehetővé teszi, hogy a tüneti szereket személyre szabottan, az egyéni megnyilvánullásoknak megfelelően válasszuk. A tüneti szerekből általában alacsony vagy közepes potenciában (5-9CH) naponta egyszer, vagy többször 5 granulát kell elszopogatni.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu