Levert és fáradt minden ok nélkül - mi a teendő? - Legfrissebb

Levert és fáradt minden ok nélkül - mi a teendő?

Levert és fáradt minden ok nélkül - mi a teendő?

Minden ember átvészel az életében olyan időszakokat, amikor magas testi és szellemi követeléseket kell teljesítenie, mint amilyen egy hosszan tartó megbetegedés vagy szokatlan munkahelyi vagy magánéleti megterhelés. Gyakran azonban nyilvánvaló ok nélkül is fáradtnak és levertnek érzi magát, és újra erőt kell gyűjtenie.

Az általános gyengeség és fáradtság tünetei nagyon diszkrétek és gyakran nem szemmel láthatóak: elegendő alvás mellett reggel nagyon fáradtan ébred és alig tud felkelni az ágyból; a korábban nehézségek nélkül elvégzett teljesítmények azonnal alig teljesíthető kihívásnak tűnnek; az új feladatok nem pozítivumként értékelődnek, hanem megoldhatatlan probléma képében jelennek meg; növekvő fáradtság és életuntság váltja fel a korábbi enegiagazdagságot és vidámságot; az érzések (öröm, düh, csalódás) kimutatása közönyös hangulattá enyhül.

Az általános gyengeség betegségre utalhat és bizonyos körülmények között teljes kimerültséghez vezethet. Ezért a hosszantartó gyengeség és fáradtság érzést mindig komolyan kell venni és időben kezelni.

Lehetséges okai sokfélék lehetnek: sok energiát felemésztő megbetegedés, akut, zajló betegség, elégedetlenség a munkahelyen, problémák a magánéletben, a környezet hiányzó támogatása, fárasztó szabadidős tevékenység. Első lépésben ezt az okot kell megtalálnunk. Próbaképpen változtassunk meg bizonyos alapvető viselkedési formákat: feküdjünk le korábban, sportoljunk többször és figyeljünk az egészséges táplálkozásra. A megelőzhetetlen betegségektől eltekintve az egészséges életvitel a lehető legnagyobb védelmet jelenti a gyengeség és súlyos fáradtság ellen: kielégítő vitamin- és rostgazdag táplálkozás, rendszeres testmozgás, elegendő alvás, elégséges szabadidő, megfelelő munkahely, jó szociális környezet (család, barátok), a feszültség és a lazítás kiegyenlítése, túlzott alkoholról és nikotinról lemondás.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu