Hatalmas gyógyító erő az apró szemekben - Legfrissebb

Hatalmas gyógyító erő az apró szemekben

Hatalmas gyógyító erő az apró szemekben

A szőlő egészségmegőrző hatásai

A szőlő ősidők óta létezik a Földön. Különböző fajtái a legtöbb kontinensen megmaradtak megkövesedett formában. A szőlő olyan régi növénye az emberiségnek, hogy már a Bibliában is találkozhatunk vele, a szőlő első ültetőjének Noét tartják. Gyűjtögető őseink a még csak igénytelen szőlőhöz juthattak, azonban az ember évszázadok alatt a savanyú, apró kék bogyójú fajtákból egyre értékesebb változatokat tudott nemesíteni. A gyümölcs és a belőle készült nedű népszerűsége a mai napig töretlen.

A szőlő annyi fontos tápanyagot tartalmaz, hogy napokig eléldegélhetnénk rajta. Kiváló káliumforrás, és sokféle ásványi anyagot (vas, magnézium, réz, cink, szelén) és vitamint (az összes B-vitamint, valamint C-vitamint) is tartalmaz. A káliumnak köszönhetően jó vízhajtó, elősegíti az anyagcseretermékek kiürülését a veséken át, segít a vese- és hólyagkövesedés megszüntetésében, valamint csökkenti a premenstruációs tüneteket. Tisztítja, méregteleníti a bélrendszert, fokozza az epeelválasztást és a bélmozgást, ugyanakkor a nagy mennyiségben elfogyasztott szőlő a vizelet savasságát is jelentősen csökkenti.

A gyümölcs, de különösen a frissen préselt szőlőlé nemcsak az emésztést segíti, hanem hatékony idegerősítő, feszültségoldó és regeneráló táplálék is. A szőlő levét mindig hígítsuk fel vízzel fele-fele arányban, mert különben puffadást, hasmenést okozhat. A szőlő alacsony energiatartalma mellett (100 grammban 70 kcal) 80%-ban tartalmaz vizet és rosttartalma is említésre méltó, így minden fogyókúránál, tisztítókúránál használható. Cukortartalma viszont igen magas, bár ez könnyen felszívódó, természetes szőlőcukor, gyors segítségének különösen koncentrációt igénylő szellemi feladatok vagy nehéz fizikai munka esetén vehetjük hasznát.

Cukorbetegek, szoptatós anyák és bélhurutban szenvedők ne folytassanak szőlőkúrát! A gyümölcsben többfajta polifenol tálható, melyek gyulladásgátló hatásúak és fokozzák a szervezet ellenálló erejét. Kanadai kutatók megállapították, hogy mind a szőlőszemek belsejéből, mind a héjából készült kivonat többféle vírust - köztük a gyermekbénulást okozó vírust és a herpeszvírust - is igen erélyesen inaktiválta. Ez a tulajdonsága a polifenolok családjába tartozó tanninnak köszönhető, ami a vírus felszínéhez kötődve megakadályozza annak a sejtreceptorhoz való kapcsolódását, ezáltal a fertőzés kialakulását. A vörös szőlőben található polifenolok és tanninok azonban az arra érzékenyeknél migrént válthatnak ki.

A vörös szőlő apró magjaiból készült (bio)flavonoidtartalmú kivonat Európában az egyik leggyakoribb gyógyhatású készítmény. A flavonoidok hatékony antioxidáns tulajdonsággal bíró növényi vegyületek, melyek a szabadgyökök roncsoló hatásától védik a szervezetet. A szőlőmagkivonat többszörösen felülmúlja a C- vagy az E-vitamin antioxidáns hatását, szívbarát és rákellenes tulajdonságai miatt vált népszerűvé. Javítja az erek állapotát, csökkenti a szívinfarktus és a szélütés veszélyeit, erősíti a hajszálereket, fokozza a véráramlást. Antioxidánsként védenek a sejtek genetikai anyagát érő hatások ellen, amelyek a rák kialakulásában játszanak szerepet.

A szőlő magjait kipréselve azokból igen finom, nagyon halvány, szinte semleges ízű olaj nyerhető. Ez az egészséges folyadék rendkívül gazdag többszörösen telített zsírsavakban. Főzésre is használható, de legízletesebb természetes állapotában például salátaöntetként alkalmazva. A könnyű olajat az aromaterápiában hordozóolajként használják. A bőr könnyen beissza, valamennyi bőrtípus ápolására kiváló (testápolóként és masszázsolajként is), enyhe összehúzó hatása erősíti és feszessé teszi a bőrt.

A szőlőhéjra sajnos könnyen rátelepszik a piszok például föld, penész, mérgező légszennyezőanyagok, vagy növényvédőszerek maradványai, ezért fogyasztás előtt a szőlőt mindig alaposan mossuk meg!

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu