Vaginálisan, análisan és orálisan is terjed a kór - Legfrissebb

Vaginálisan, análisan és orálisan is terjed a kór

Vaginálisan, análisan és orálisan is terjed a kór

A tripper

A kankót vagy más néven trippert, gonorrhoeát egy Neisseria gonorrhoeae nevű baktérium okozza, vaginális, anális, orális közösüléssel, illetve méhen belül anyáról gyermekre terjed. A tripperrel fertőzött beteg is könnyebben elkap HIV és szifilisz betegségeket és fordítva.

Fájdalmas, viszkető, égő vizeléssel járó húgycső gyulladásként jelentkezik, a húgycsőből fehéres váladék ürül. Legtöbb esetben a fertőzöttek tünetmentesek, de fertőznek. A húgycsőn túl megtámadhatja még a prosztatát, az ondóvezetéket és herét - nőknél a kezdődő tünet nem kezelése esetén pedig a nemi szervek gyulladása a jellemző. A hüvelyi fertőzés ráterjedhet a méhre, petevezetékre, petefészekre is - ami meddőséghez vezethet. Anális közösülés esetén a fertőzés a végbélben, orális közösülés esetén a torokban alakul ki. A méhen belüli fertőzés igazából nem méhen belül történik, hanem a szülés közben, a hüvelyben való áthaladás (fertőzött hüvelyváladék) következtében. Ennél a fertőzésnél gonorrhoeás kötőhártya-gyulladás jelentkezuk, amely ma már azért ritka, mert minden megszületett csecsemő szemébe belecsöppentenek egy, a betegséget megelőző antibiotikumot.

Magát a trippert a fertőzött terület váladékából/hüvelykenetből mutatják ki, kezelése nagy dózisú injekciós antibiotikummal (cephalosporinok) történik - ajánlottan a partnernél is, hiszen tünetmentesen hordozhatja a baktériumot.

Megelőzése természetesen monogám kapcsolatot ill. gumióvszer használatát jelenti, valamint újszülötteknél a szembe való cseppentést. Utódnemzés előtt érdemes mindkét partnernek egy szűrővizsgálatra elmennie.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu