Kössük fel a nyúlcipőt! - Legfrissebb

Kössük fel a nyúlcipőt!

Kössük fel a nyúlcipőt!

A futás

A legtöbb sportágban - a teniszezéstől az evezésig - a futással szerzik meg a sportolók azt az alap általános állóképességet, amellyel képesek a saját sportáguk által támasztott követelményeknek megfelelni. Az erős szívizomzat, alacsony terheléses és nyugalmi pulzusszámok és kiszámítható, megbízható szívműködés a szervezet terhelhetőségének alapja.

A futóedzések megkezdésével az ember a takarékosan működő szív, a rugalmas, tiszta érfalak, az alacsonyabb stresszhormon-szintek és normál koleszterinszintek, valamint a megnövekedett oxigénfelvevő képesség mellett dönt. Az alacsony testzsír-százalék és az életkornak megfelelő, normális vérnyomásértékek megtartásához is a lehető legjobb megoldás. A futás javítja az állóképességet, növeli a tüdőkapacitást, segít az ideális testsúly elérésében, és nem utolsósorban fiatalon tart. 20-30 perc futás után felszabadulnak a „boldogsághormonok", amik kellemes euforikus állapotot eredményeznek.

A kezdő futóra jellemzők a rövidke lépések, a nem megfelelő lábfejtartás és a kiforratlan légzéstechnika, de ami az elején erőfeszítésnek számít, hamar rutinná válik. Először is vegyünk megfelelő futócipőt, ha ugyanis nem jó a cipőnk, könnyedén károsodásokat okozhatunk magunknak. Légzéstechnikailag a kiegyensúlyozott, takarékos légzésre kell törekedni. Kerüljük a kapkodó és felületes légzést, mert ez csak a pulzusszám további emelkedését idézi elő! Határozott legyen a belégzés, de a kilégzés fázisa is. Az első edzések alkalmával határozottan koncentráljunk a ritmikus, mély légvételekre. Az orron át történő belégzés magában hordozza azt az előnyt, hogy a levegő így jobban felmelegszik, nedvesebbé válik, és jobban megtisztul a szervezet belseje felé nyomuló baktériumoktól, mint a szájon át belégzés esetében.

Futás előtt két órával együnk utoljára, méghozzá lehetőleg könnyű, gyorsan felszívódó ételt. A lényeg, hogy a menü összetett szénhidrátot tartalmazzon, mert az könnyen emészthető és kiváló energiaforrás. Egy óránál rövidebb futásnál nem feltétlenül van szükség arra, hogy menet közben pótoljuk a folyadékot, kivéve természetesen nagy meleg esetén. A futás után azonban mindenképpen igyunk.

Ha kezdők vagyunk, eleinte nem kell túlzásba vinni a futást: szorítkozzunk heti két-három alkalommal 20-30 percre, majd ezt növeljük fokozatosan egy-egy órára. Attól függően, hogy mennyi időt tudunk rászánni, futhatunk heti négy-öt alkalommal is, de fontos, hogy ha kimerültnek, pláne betegnek érezzük magunkat, netán megsérültünk, akkor inkább tartsunk egy-két hét szünetet, mert a futás ilyenkor többet árt, mint használ.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu