Jó illatú idegnyugtató - Legfrissebb

Jó illatú idegnyugtató

Jó illatú idegnyugtató

Levendula

Ha a nyár folyamán még nem tettük meg, most pótolhatjuk a levendula gyűjtését. Ez a lilás virágú, kellemes, üde illatot árasztó, ajakosvirágúak családjába tartozó növény, a Földközi-tenger vidékéről származik. Nálunk is közkedvelt, gyakori dísze a kerteknek, de sok helyen termesztik is.

A növény virágait hasznosítják, A kellemes illatú virágokat nyílássukkor a szárakról leszedegetik, és megszárítják.

Fő hatóanyaga a nagyon kellemes illatú illóolaj (linalool, linalil-acetát), de tartalmaz még flavonoidokat, cseranyagokat, kumarinokat is.

Felhasználása

Teája idegnyugtató, görcsoldó hatású, de ismert fejfájás-csillapító, fertőtlenítő hatása is. A levendulavirágokat gyakran alkalmazzák nyugtalanság, alvászavarok, idegi alapú gyomor- és bélbántalmak kezelésére. Régóta használják rovarcsípések esetén is.
Kiváló gyógyír reumás fájdalmak, idegzsába kezelésére fürdő és bedörzsölőszer formájában. A fürdővízhez öntsünk 1 liter erős levendulateát, így nagyon jó nyugtató hatású, de egyben frissítő fürdőt kapunk. Olaja oldja a szélgörcsöket, fertőtleníti a beleket, akadályozza a rothadási és erjedési folyamatokat. A hígítatlan illóolajat kenhetjük égésekre és rovarcsípésekre. Segíti a horzsolások, zúzódások, kisebb sebek gyógyulását. Nehezen gyógyuló sebek és pattanások kezelésére lemosás és borogatás formájában használatos. A levendulaolaj megnyugtatja a gyulladásos bőrt, beleértve a pikkelysömört és az ekcémát is, csillapítja a napozás okozta leégést, hűti a herpeszeket.
Eloszlatja a depressziót, segít az álmatlanság, a túlérzékenység, a mélabú, a hirtelen hangulatváltozások, a kilengésre való hajlam, az idegesség és a feszültségek felszámolásában. A levendula olaja messzire űzi a félelmet, tisztítja a gondolatokat, csökkenti a harag mértékét, valamint az aggályoskodást. Visszaállítja a lelki egyensúlyt, lecsillapítja az elmét, ellazít és támogatja a testi-lelki jó közérzet fenntartását. Semlegesíti az érzékek túlműködését. Lelohasztja a harcias, versengő elme hevességét. Ösztönzi a sejtfejlődést, felvidítja a búskomorokat, megnyugtatja az idegeseket és fenntartja a lelki egészséget, valamint csökkenti a vérnyomást.

A levendulaolajat tartalmazó bőrápoló készítmények kisbabáknál is biztonsággal alkalmazhatók.
Illóolaját belsőleg csak orvosi utasításra szabad alkalmazni!

Kertben más növény mellé ültetve elűzi a levéltetveket. Szárított virága általános rovarűző, leginkább molyok ellen szokták használni.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu