Testünk láthatatlan lakói - Legfrissebb

Testünk láthatatlan lakói

Testünk láthatatlan lakói

A gombák természetes velejárói életünknek: látható és láthatatlan formában jelen vannak környezetünkben, szerepelnek étlapunkon, pincéink falán, és a levegőben. Természetes "lakói" testünknek is. Talán meglepő, de belső szerveinkben, sőt az egészséges bőr felületén is nagy számban jelen vannak. A következőkben megtudhatjuk, mi kell ahhoz, hogy a békés egymás mellett élésből betegség legyen.

Mindennapjainkban ez az együttélés nem okoz gondot, sőt a megfelelő gombák jelenléte nélkülözhetetlen szervezetünk kiegyensúlyozott működéséhez. Gombás fertőzésről és betegségről akkor beszélhetünk, amikor a természetes egyensúly felborul, a gombák túlzottan elszaporodnak, vagy olyan fajaik telepednek meg bőrünkön, amik normális esetben nem találhatók ott meg. A számtalan gombafajta közül az embert "csupán" mintegy 100 különböző gomba betegítheti meg. A fertőzések tünetei és kezelésük módja a különböző típusú gombák esetén más és más lehet.

A gombás fertőzés nem egyszerűen azt jelenti, hogy bizonyos gombák megtelepednek a bőrünkön, és erről bőrelváltozások és kellemetlen viszketés formájában szerzünk tudomást, hiszen szervezetünk egészséges állapotban is otthont ad ezeknek az élőlényeknek. Az egészséges szervezet számára a gombák rendszerint nem igazán veszélyesek, azonban elszaporodásuk kellemetlen fertőzéseket okozhat. A világon rengeteg féle gombafaj létezik, de ezek közül csak néhány okozhat az embernél gombás megbetegedést. Ezeket emberre kórokozó (emberpathogen) gombáknak nevezik. Alapvetően azonban ezek sem különböznek azoktól a gombáktól, amelyeket az ételek elkészítéséhez használunk.

Az emberre kórokozó gombákat három csoportra oszthatjuk: fonalas gombák, sarjadzó gombák, illetve bpenészgombák és egyéb gombák. Ennek az osztályozásnak abból a szempontból van gyakorlati jelentősége, hogy nem minden gombaellenes szer hat egyformán jól mindhárom gombacsoportra. Ahhoz, hogy a gombák kórosan elszaporodjanak, és ezzel létrejöjjön a kellemetlen tünetekkel járó fertőzés, két tényező együttes meglétére van szükség: hogy a kórokozó gombák megtelepedjenek a bőrön, és hogy az illető fogékony legyen a fertőzésre, vagyis szervezete ne tudjon gátat szabni a gombák szaporodásának.

A gombás fertőzés kialakulásának megakadályozására szervezetünknek számtalan védekezési mechanizmusa van. Az epidermis, vagyis a felhám épségének fontos szerepe van a védekezésben. A bőr felszínén úgynevezett fungisztatikus szabad zsírsavak találhatóak, melyek gátolják a gombák elszaporodását. Ezen kívül a bőr normál baktériumflórája is azt a célt szolgálja, hogy a bőr ellenálló legyen a felületén található, és fertőzést okozó gombákkal szemben. Amennyiben ezek a védekező mechanizmusok sérülnek, úgy megnő az esélye a gombás fertőzés kialakulásának.

Az elégtelen tisztálkodás ideális környezetet teremt a gombák számára. Kevésbé ismert tény azonban, hogy a túlzott higiénia is káros lehet! Kozmetikai szereket és egyre "hatékonyabb" tisztálkodó szereket használva bőrfelszínünket saját magunk fosztjuk meg a védelmét szolgáló zsírsavaktól és baktériumoktól. A túl sok fürdés, és a túl sok víz (különösen ha nem törölközünk meg rendesen fürdés után) szintén elősegíti a gombás fertőzés kialakulását, azáltal is, hogy felpuhítja, feláztatja a bőrt.

A műszálas ruházat, szűk cipők és zoknik nem engedik lélegezni a bőrt, és elpárologni a nedvességet. Az így létrejövő nedves és meleg klíma puhítja a bőrt, ami szintén kedvez a fertőzésnek, arról nem is beszélve, hogy a meleg nedves helyeken a gombák igen jól érzik magukat. Egyes foglalkozások is hajlamosítanak a fertőzésre. Azoknál az embereknél, akik nedves, párás helyen dolgoznak (úszómesterek, bányászok), vagy bőrük rendszeresen érintkezik szénhidrátokkal (élelmiszeripar, pékek), esetleg fertőzést hordozókkal kerülnek gyakori kapcsolatba (állatorvosok) megnő a fertőzésveszély. Szintén növelik a fertőzés lehetőségét a különböző mechanikai behatások, sérülések, amelyek a gombák bejutását könnyítik meg a szervezet első védelmi vonalának áttörésével. További kockázati tényezőt jelentenek bizonyos betegségek, testi elváltozások: a fokozott verejtékezés, keringési zavarok, cukorbetegség, immunhiány (amely bekövetkezhet pl. gyógyszeres kezelés hatására is), terhesség.

A gombás fertőzések, különösen a lábgomba-megbetegedések a leggyakoribb betegségek közé tartoznak, manapság szinte népbetegségnek számít. Az érintettek az ilyen fertőzést gyakran nem, vagy csak nagyon későn ismerik fel, ezáltal megnehezítve az egyébként igen jól kezelhető betegség gyógyítását, és elősegítve a továbbfertőzést. A bőrgomba viszonylag enyhe megbetegedésnek számít, ezért hajlamosak vagyunk esztétikai problémaként kezelni. Természetesen igazán szép és ápolt csak akkor lesz a bőrünk, ha gondot fordítunk az esetleges bőrgomba kezelésére is, de ennél lényegesen fontosabb szempont, hogy a bőrgomba alapvetően egészségügyi probléma. A gombák által legyengített ellenállású, felsebzett bőrön gyorsan megtelepedhetnek a baktériumok, és igen kellemetlen, fájó, váladékozó baktériumos felülfertőződést hozhatnak létre, amelynek a kezelése már nehezebb feladat. A bőrgombás betegséget gyógyító készítmények elé számos kihívást állít a bőrt megtámadó gombák természete. A rengeteg féle gombatípus különböző ellenszerekre lehet érzékeny, ha nem tudjuk pontosan, milyen gombával van dolgunk, lényeges, hogy a gyógyszer minél többféle gomba ellen hatásos legyen. Természetesen fontos, hogy kímélje és ápolja a bőrt, hiszen a kisebesedett bőrfelszín igen érzékeny lehet. Minimális mellékhatással rendelkezzen, ne hagyjon nyomot se a ruhán, se a bőrön, ne legyen árulkodó szaga, illata. Fontos az is, hogy szüntesse meg a fertőzés okozta kellemetlen tüneteket. De a legfontosabb, hogy bebizonyosodjon: hatékonyan gyógyítja a gombás fertőzést, elpusztítja a bőrgombát.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu