Szabad szemmel nem láthatóak, de megkeserítik életünket - Legfrissebb

Szabad szemmel nem láthatóak, de megkeserítik életünket

Szabad szemmel nem láthatóak, de megkeserítik életünket

Poratkák mindenütt

Magyarországon a lakosság egynegyede szenved házipor-allergiától, elsősorban a csecsemők és kisgyerekek. A heves tüsszögési roham éjszaka és kora reggel jelentkezik, és egyszerű tisztaságmániával nem előzhető meg.

A nem szezonális allergiás panaszok nagy részét a háziporatka okozza. Az atkák a bőrünkről leváló hámpikkelyeken élnek, fél gramm hám csaknem egymillió atkának nyújt táplálékot. A szabad szemmel nem látható rovarok ürüléke finom porrá oszlik szét a levegőben, s megül az ágyneműben, ágybetétben, takaróban, szőnyegben, kárpitokban, plüssállatokban is. Ellenük a rendszeres, alapos takarítás nem nyújt elegendő védelmet. Hasznos a nedves portörlés, a gyakori felmosás, de fontosak a következők is. A levegő páratartalmát mindig tartsuk 60 százalék alatt, a hőmérsékletet 20 °C körül. Naponta többször szellőztessünk, hetente egyszer alaposan porszívózzunk fel. Ágyneműnket hetente cseréljük, minden textíliát minimum 60 °C fokon mossunk, hogy elpusztuljanak az élősködők. Télen jó megoldás az is, ha a párnákat, paplanokat kitesszük a fagyba, hiszen a mínusz 18 °C fokot nem élik túl az atkák. Ugyanezt megtehetjük ruháinkkal és a plüssállatokkal is, de fagyaszthatjuk azokat a mélyhűtőben is.

Távolítsunk el minden porfogót a lakásból, a holmikat szekrényben tároljuk. A szőnyegeket, függönyt, padlószőnyeget, falvédőt rendszeresen kezeljük atkairtó szerrel. Kárpitozott bútorok helyett (mű)bőrt vásároljunk, és óvakodjunk a padlófűtéstől. Vásároljunk atkabiztos huzatot és ágyneműt, vagy azokat rendszeresen hőkezeltessük. Gőzölögtessünk eukaliptuszolajat, szaga elriasztja az atkákat. Hálószobában ne szárítsunk ruhát, ne tartsunk cserepes növényt, háziállatot, és ott ne fésülködjünk. A légkondicionálók kirekesztik az allergéneket, s a páratartalmat is csökkentik, ami az atkák életkörülményeit rontja. Mivel a ventilátor felkavarja a háziport, benne az allergénekkel, mellőzzük használatát.

A légszűrő berendezések a légtér allergén-utánpótlását nem szüntetik meg, de kiszűrik az allergéneket. Léteznek mechanikus elven működő részecskeszűrők (HEPA filter), illetve elektromos töltéskülönbség alapján dolgozó precipitátorok, valamint e kettő kombinált szűrőhatását kifejtő gépek. Ha megtehetjük, használjunk HEPA-szűrős légtisztítót, amely a legapróbb részecskéket is képes kiszűrni a levegőből. A közönséges porszívó munka közben szétszórja az allergéneket a levegőben, a HEPA-szűrős gépek viszont tiszta és megszűrt levegőt bocsátanak ki.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu