Jobb vele a szex, de veszélyes is lehet - Legfrissebb

Jobb vele a szex, de veszélyes is lehet

Jobb vele a szex, de veszélyes is lehet

A ginzeng

Vajákosok bájkelléke, netán tényleg hatékony életenergia-növelő és vágyfokozó? Évezredek óta használják a ginzenget, a legtöbben mégsem vagyunk tisztában azzal, milyen hatása is van ennek a sajátos gyökérféleségnek. Összeállításunkból minden lényeges kiderül.

Az ázsiai ginzeng (Panax ginseng) az Araliaceae család tagja, mely magában foglalja még az amerikai ginzenget (Panax quinquefolius) és az eleutheronak nevezett szibériai ginzenget (Eleutherococcus senticosus). Már több mint 400 éve termesztik. A növény sajátossága, hogy csak árnyékban nő. Ernyős virágzatú. A ginzeng gyökér csak 6-7 éves korára éri el azt a fejlettségi állapotot, hogy érdemes legyen szüretelni. A gyökérből vonják ki az értékes hatóanyag-tartalmat. Általában porrá őrlik. Létezik fehér- és vörös ginzenggyökér. A ginzengből készült termékek gyógynövényboltokban szerezhetők be. A növény értékes hatóanyagokat tartalmaz, melyek a következők: szaponinok, olajok, fitoszterol, szénhidrát, aminosav, vitaminok és peptidek.

A ginzeng a távol-keleti medicinában a vitalitás forrásának számít. A ginzeng tonikus hatása legendás, és valóban, akár a mesében - a ginzengtea a teljes szervezetet energiával tölti fel. Közismert immunrendszer-erősítő, lelki és fizikai stressz ellenében egyaránt hasznos. A ginzeng állítólag különösen a legyengült szervezet helyrebillentését, illetve a betegségekből való lábadozást segíti eredménnyel. A ginzeng a sugárzás ellen is mérhetően véd. A rákos betegek esetében például a besugárzás mellékhatásait enyhíti.

A komoly kutatások annak megállapítására, hogy a ginzengnek tulajdonított gyógyhatások a fantázia vagy a valóság birodalmába tartoznak-e, az 1950-es években indultak meg. Számos kísérlet bizonyította már a ginzeng adaptogén hatását. Az adaptogén olyan anyag, amely egyszerre több fizikai és kémiai tényező útján növeli a szervezet ellenálló képességét, mégpedig függetlenül attól, hogy mi a panaszok kiváltó oka. Magyarán a ginzeng kiváló egész testi toniktea - vagyis igaz, amit a régiek állítottak róla.

A népi gyógyászatban ősidők óta alkalmazzák a szexuális teljesítmény növelése és a nemi működés javítása érdekében is. Olyan emberkísérletekről, amelyek egyértelműen bizonyítanák a ginzeng mesés nemi serkentő hatását, nem sokat tudunk. Állatkísérletek során viszont már kimutatták, hogy a ginzeng a nyulak esetében elősegíti a herék növekedését és a spermatermelődést, a békánál meggyorsítja a petefészek kialakulását, és serkenti az ovulációt, a tyúkoknál a tojóképességet növeli, a patkányoknál az ivarszervek súlyát - mind a nőstényeknél, mind pedig a hímeknél -, a hímpatkányoknál pedig a szexuális aktivitást és a párosodási készséget erősíti.

Ami az embereket illeti: nőknél növelheti a libidót, az emlőbimbók megduzzadását idézheti elő, valamint serkenti a hím ivarmirigyek működését, sőt az impotencia bizonyos típusai ellenében is eredményes szernek bizonyult. Más hatása nem bizonyított. Akadnak azonban olyan kellemetlen mellékhatások, amik igazolhatóan vele járnak: magas vérnyomás, hasmenés, bőrkiütés, vizenyő, idegesség, álmatlanság és depressziós rohamok. Nagy adagban zavartságot okoz. 10 hétnél hosszabb, kúraszerű alkalmazása nem ajánlott. A ginzeng-készítmények alkalmazását nem javasolják várandósoknak, szoptatós kismamáknak, magas vérnyomásban és szívritmuszavarban szenvedőknek. Koffein fogyasztása a ginzeng szedése közben kerülendő, mivel emelkedhet a gyomor-bélrendszeri eltérések kialakulásának kockázata. Az asztmás betegek szintén ne használják e készítményeket. A ginzeng hosszú távú használata menstruációs zavarokat és emlőérzékenységét idézheti elő, esetleg álmatlanságot okozhat. Fontos tudni, hogy sok itthon is kapható ginzengkészítmény nem az északkelet-ázsiai gyökérfajtából származik, hanem szintetikus alkotórészekből áll.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu