A bölcsesség nem garantált, a fájdalom többnyire igen - Legfrissebb

A bölcsesség nem garantált, a fájdalom többnyire igen

A bölcsesség nem garantált, a fájdalom többnyire igen

Kellemetlen ismerősök

A bölcsességfogak igen nagy egyéni eltéréssel törnek elő, általában 16 és 30 éves kor között, de sokszor előfordul, hogy nem is tudnak kibújni, hanem az állcsontban rekednek. Sok esetben nincsenek bölcsességfogak, ilyen esetben csírahiányról beszélünk. Előfordul, hogy mind a négy fog hiányzik, de lehet egy, két vagy három bölcsességfog hiány is.

Amerikában még ma is sok fogorvos vallja azt a nézetet, hogy a bölcsességfogaktól még előtörésük előtt meg kell szabadulni a nagyobb problémák elkerülése végett. Igaz, hogy a bölcsességfogak sok probléma okozói lehetnek, de ha rendben kinőttek, és semmilyen gondot nem okoznak ugyanolyan teljes értékű fogak, mint a többi rágófog. A legtöbb gond a fog előtörésekor adódik, ami eleve fájdalommal jár, súlyos esetekben gyulladással vagy akár szájzárral is. Ilyen esetekben feltétlen orvoshoz kell fordulni. Elég lehet ilyenkor a bölcsességfog felszabadítása, körülvágása, de szükségessé válhat a fog eltávolítása is. Amíg a fog teljesen elő nem tör, ez a probléma többször is előfordulhat. Helyhiány miatt az áttörő fog az egész fogsort a középvonal felé tolhatja, ezáltal a fogazat torlódik, ami nemcsak esztétikailag probléma, de nehezebben tisztíthatóvá és ezáltal sérülékenyebbé is válik a fogazat. A részben áttört bölcsességfog körül a fog és az íny között tasak alakulhat ki, melyben gyulladást előidéző baktériumok telepedhetnek meg.

A bölcsességfog eltávolítása mellett érdemes dönteni, ha az előbb említett panaszok valamelyike többször ismétlődik, ha a fog nekifekszik az előtte álló hetes fognak, és ezért nyomja az egész fogsort, ha nincs elég hely az állcsontokban az előtöréséhez, ha soron kívül áll, és irritálja az arc nyálkahártyáját, fogszabályozó kezelés előtt, ha a torlódást a bölcsességfog idézte elő, ha körülötte az íny folyamatosan gyulladt vagy ha tasakképződés tapasztalható.

Ezek a panaszok bizonyos esetekben nem feltétlenül járnak együtt a bölcsességfog eltávolításával. Bizonyos esetekben a panaszok megszüntethetők, a bölcsességfogak megmenthetők, és hosszú ideig teljes értékű fogként szolgálhatnak. Ehhez azonban már a legkisebb rendellenesség esetén is azonnal orvoshoz kell fordulni.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu