Vesetisztító, vizelethajtó, gyulladásgátló gyomorerősítő - Legfrissebb

Vesetisztító, vizelethajtó, gyulladásgátló gyomorerősítő

Vesetisztító, vizelethajtó, gyulladásgátló gyomorerősítő

A fehérrépa és levele

A petrezselyem az egyik legismertebb zöldfűszerünk, amely nem más, mint a fehérrépa levele. Létezik azonban másik altípusa is, a metélőpetrezselyem, mely csak kicsi gyökeret ereszt, ezért akár otthon, egy cserépben is termeszthetjük. A petrezselyem levelét nagyon sokféle ételben hasznosítja a magyar konyha, legtöbbször összevágva ízesítik és díszítik vele a különböző fogásokat.

Tehetünk belőle levesekbe, főzelékekbe, szószokba, hal és tojásételekbe, húsok töltelékébe, különböző zöldségételekbe, salátákba, de illik a főtt és sült burgonyához is. Ha csupán az íze miatt szükséges egy receptbe, akkor egyszerűbb, ha csokorba kötve tesszük az ételbe, majd miután kiadta aromáit, egyszerűen kidobjuk.

A növény zöldje és gyökere illóolajokat, A-provitamint, C- és E-vitamint, valamint vasat és kalciumot tartalmaz, ezért vesetisztító, vizelethajtó, gyulladásgátló, köveket oldó, szíverősítő, gyomorerősítő, étvágygerjesztő hatású. A levelekből főzött tea májbetegségek esetén lehet segítségünkre. A petrezselyem termesztése sem ördöngös feladat: a növény tápanyagban dús, jó minőségű talajba ültetve egy virágládában vagy lapos cseréptálban otthon is nevelhető, sőt vízbe állítva a petrezselyemgyökér levágott felső 8-10 milliméteres korongjáról is hajtathatunk friss leveleket.

A gyökérpetrezselyem gyökere (fehérrépa) a levélnyélnél kúpos, sima felületű, fűszeres illatú és ízű. Tápértéke kisebb, mint például a pasztináké, és kevésbé gazdaságos, de sokféle alkalmazhatósága és levelének felhasználhatósága miatt az előbbinél kedveltebb. Leggyakrabban levesbetétként, illetve salátákban használják.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu