Kezelhető a kellemetlen népbetegség - Legfrissebb

Kezelhető a kellemetlen népbetegség

Kezelhető a kellemetlen népbetegség

A „fogínysorvadás”, azaz fogágybetegség ma már népbetegségnek számít. Fő tünetei a gyulladt, fogmosás során vérző fogíny, a kellemetlen szájszag, a mozgó vagy mozgatható, illetve eredeti helyükről „elvándorolt” fogak. A fogágybetegséget többségében eltávolítatlan lepedék, fogkő, elálló tömés- és koronaszélek, magas tömések, koronák vagy rendellenesen álló fogak okozzák, de az okok között szerepel a cukorbetegség és a dohányzás is.

A hosszú időn keresztül fennálló gyulladás elpusztítja a fogak tartószerkezetét, mely a fogak kilazulásához, majd idővel akár elvesztéséhez is vezethet. A krónikus gyulladás a szervezetet gócként terheli és további betegségek forrása lehet (például szívbelhártya-gyulladás, izületi panaszok, bőrgyógyászati kórképek, súlyosbíthatja a fennálló cukorbetegséget, koraszüléshez vezethet).

A fogorvos az íny és a fogágy állapotának vizsgálatával megállapítja a „fogínysorvadás” súlyosságát, majd a kiváltó tényezőket tisztázza. Ezek után fel kell számolnia a lepedék felrakódását elősegítő tényezőket (fogkőeltávolítás, fogpolírozás, nem megfelelő tömések, fogpótlások cseréje, magasságának beállítása, fogszabályozás), szükség esetén sebészeti beavatkozással is akár. A mozgó fogakat különféle sínek felhelyezésével stabilizálni lehet, ezeket a fogakat egybeköthetik hidakkal vagy erre a célra speciálisan kifejlesztett megerősített szalagokat ragaszthatnak az érintett fogak belső felszínére. A sínezés esztétikus és jól tisztítható megoldás, melynek segítségével tartósan védjük a fogágyat.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu