Több mint fűszer - Legfrissebb

Több mint fűszer

Több mint fűszer

A zeller ismert fűszernövény, mely az ernyősvirágzatúak családjába tarozik. A meleg, napos helyeket kedveli. A növénynek mind a termését, gumóját, mind pedig a felső zöld részét hasznosítják. Zöldje a májusi palántázási időszak után folyamatosan szedhető, gumója őszre húsosodik.

Világszerte három változata terjedt el, nálunk a gumós változatot termelik. A halványító és metélő zeller levélnyelében 30-50 mg/100g C-vitamint is tartalmaz, míg a gumós változat csak elenyésző mennyiséget. Ennek levele és gumója adja az illatos, aromás édeskésen fanyar ízű fűszert. Kiváló idegerősítő és nemi hormonképző hatása van. Jelentős mennyiségű meszet és foszfort tartalmaz, de inkább ízanyagai teszik közkedveltté.

A termések tartalmaznak illóolajat (limonént, szelinént, alkil-ftalidokat), furokumarinokat, flavonoidokat, a gyökerekben poliinek is megtalálhatók. A zeller termései serkentőleg hatnak a veseműködésre. Emésztési panaszok, étvágytalanság esetén is gyakran alkalmazzák. A növény hatóanyagai révén erősíti az immunrendszert. A népi gyógyászatban nemivágy-serkentőként is alkalmazzák, de ezen hatása klinikailag nem bizonyított. A görögök már a középkorban használták gyógyító erejéért. Felhasználható nyersen salátákhoz, jól fűszerezi a főzelékek, mártások, hús- és tojásételek, de a diétás étkeztetésben is fontos szerepe lehet. A zeller csökkenti a vér cukorszintjét.

A zellersó (őrölt zeller levél és só keveréke) grillsültek fűszerezésére alkalmas. Szárított, őrölt állapotában jól zárható edényben kell tartani, így kíváló leves ízesítő, vagy a zellerkrémleves alapjául szolgálhat.

Vesebetegek diétájában nem ajánlott az alkalmazása!

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu