A nátha átka - Legfrissebb

A nátha átka

A nátha átka

A nátha a légutak vírusok okozta megbetegedéseinek gyűjtőneve. A kórokozók különböző vírustörzsekhez tartoznak. A nátha, amit a köznyelvbe egyszerűen megfázásnak is neveznek, általában említésre méltó komplikációk nélkül zajlik le, de nem mindig, éppen ezért érdemes megfogadni az alábbi összeállítás tanácsait.

A kórokozók általában cseppfertőzés útján terjednek beszéd, tüsszentés vagy köhögés útján. Belélegezzük őket, de kézfogáskor is fertőződhetünk. Évente átlagosan négy-öt alkalommal leszünk náthásak anélkül, hogy védetté válnánk a betegséggel szemben.

Miután a náthát a legtöbb esetben vírusok okozzák, a betegség maga nem kezelhető. Csupán a tüneteket csökkenthetjük. A bőséges folyadékfogyasztás megnyugtatja a nyálkahártyát és megindítja a váladékozást. A hideg konyhasóoldat különösen jó hatású. Hasznos lehet különböző illóolajok inhalálása, belélegzése is. Ezen kívül nagy számban léteznek nátha elleni szerek, gyógyszerek is, amelyek recept nélkül kaphatók a patikákban is. Az Interferon meggátolja a betegséget okozó vírusok növekedését, a kezelés azonban drága. Antibiotikumok szedése nátha esetén értelmetlen, hiszen ezek hatástalanok a vírusokkal szemben.

Ha néhány napig ágyban maradunk, főleg, ha lázunk is van, meggyorsítjuk a gyógyulást és elkerüljük a szövődményeket. Minden, különösen az alsó légutak (a tüdő és a hörgők) lázzal járó fertőző megbetegedése orvosi kivizsgálást igényel. Az orvos mindenekelőtt tisztázza, hogy nem alakultak-e ki bakteriális fertőzések is, amelyek például súlyos tüdőgyulladást okozhatnak. Ha igen, antibiotikumot rendel, hogy ezzel kezelje vagy megelőzze az esetleges tüdő-, középfül- stb. gyulladást. A legtöbb nátha didergéssel, tüsszögéssel kezdődik, nehéznek érezzük a fejünket. A nyálkahártya megduzzad, nem kapunk levegőt az orrunkon át, fáj a fejünk, viszket és könnyezik a szemünk, köhögünk és fáj a torkunk. Sokszor általános ízületi és végtagfájdalmat érzünk. Mindehhez levertség és láz is társulhat, ami kisgyerekeknél nagyon magasra szökhet. Orrfúvásnál a váladék először vízszerű, később gennyes nyálkás. Bizonyos fertőzéseknél a nyelés is nehezünkre esik, a hangunk rekedt lesz. A nyári hónapokban egyes kórokozók hasmenést és hányást is okoznak- gyakran a többi tünet nélkül.

A nátha legtöbbször nem veszélyes betegség, általában egy hét alatt elmúlik. Súlyosabb esetekben, legyengült vagy idős betegeknél azonban szövődmények - bronchitis, tüdőgyulladás, orrmelléküreg-gyulladás, illetve középfülgyulladás - léphetnek fel. Biztos védelem nincs ellene, járvány idején legyünk óvatosak azokon a helyeken, ahol sok ember van együtt. Segít a gyakori kézmosás, a fokozott vitaminfogyasztás és a sok mozgás a friss levegőn.

A legtöbb légúti fertőzést, náthát orvosi rendelőben, kórházban kapja el az ember. Járvány idején csecsemőt és idős, legyengült szervezetű beteget csak akkor utalnak kórházba, ha ez elkerülhetetlen. Náthásan mi magunk se látogassunk beteget sem otthon, sem kórházban.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu