Rádolgozzak, ne dolgozzak? – Az izomlázról - Legfrissebb

Rádolgozzak, ne dolgozzak? – Az izomlázról

Rádolgozzak, ne dolgozzak? – Az izomlázról

Testmozgásra szükség van, a meggondolatlanul, hirtelen elkezdett edzések azonban másnapra komoly panaszokat okoznak. Az izomláz olyan fájdalmas lehet, hogy jó néhány nap eltelhet, mire az ember ismét könnyedén tud mozdulni.

Még vita tárgyát képezi, hogy tulajdonképpen milyen folyamatok állnak e kellemetlen jelenség hátterében, azt azonban ma már kevesen gondolják, hogy a fájdalmat pusztán az izmokban felhalmozódó tejsav okozná. A túlerőltetett izomrostban finom kis repedések, sérülések keletkeznek. E parányi réseken keresztül lassacskán víz hatol az izomszövetbe, így nagyjából egy-másfél nap elteltével ödéma, azaz vizenyő, vízfelhalmozódás alakul ki az érintett területen. Az izomrost megduzzad és megnyúlik a víztől. Ezt a tágulási fájdalmat érzékeljük izomlázként.

A tévhittel ellentétben az izomláz a rádolgozás hatására csak fokozódik, mert az izomrostokon további hajszálvékony repedések keletkeznek, és a vízfelhalmozódás folytatódik. Az izomláz kialakulása után néhány nap pihenés szükséges, és csak nagyon apránként szabad újra kezdeni a tornát, így az izomszövet lassacskán helyrejön.

Vegyen forró fürdőt, a vízbe cseppentsen néhány csepp illóolajat. Főként a rozmaring- és ezüstfenyő olaj alkalmas erre a célra. Alkalmazzon váltófürdőt: zuhanyozza le a lábát először meleg, majd hideg vízzel. A meleg zuhany tartson három percig, a hideg csupán húsz másodpercig. A szaunázás is előnyös lehet izomláz esetén. Segíthetnek a különféle sportkenőcsök is, ezek hatása is többnyire a vérkeringés fokozásán alapul.

Ha hosszabb ideg tartó megterhelésre számíthatunk, érdemes több, rövid szünetet is beiktatni. A mozgást ne hirtelen hagyjuk abba, hanem fokozatosan, apránként. Ne sajnáljuk az időt a levezető gyakorlatokra! Ha egy meghatározott edzési célt szeretne elérni, például 10-15 kilométer futás megállás nélkül, akkor érdemes edzési tervet készíteni, amely lépésről lépésre, napi bontásban tartalmazza a teendőket. Így lehet a teljesítményt lépésről lépésre, kockázatok és kellemetlen tünetek nélkül emelni.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu