Mi a betegségek valódi oka? - Legfrissebb

Mi a betegségek valódi oka?

Mi a betegségek valódi oka?

Előfordulhat, hogy nap, mint nap küzdünk a tünetekkel. A különböző orvosoknál tett látogatásaink során már több tucat gyógyszerre tettünk szert, állapotunk azonban továbbra sem javul. A megoldás sokszor egyszerűbb, mint gondolnánk.

Az allergiás megbetegedésekről általában a szénanáthás, vagy épp különböző bőrtünetektől szenvedő emberek látványa jut eszünkbe. Létezik azonban az allergiás reakcióknak olyan típusa, amely közvetlenül nem okoz tüneteket, így a valódi okok feltárása akár hosszú éveket is igénybe vehet.

A III. típusú allergia olyan késleltetett reakció, mely az egész szervezetet érinti. A probléma gyökere a bélrendszer nem megfelelő működésében keresendő, mely ennek következtében számos elváltozás kifejlődését eredményezi. A sérült bélszakasz megnövekedett áteresztőképességének következtében az étel antigének közvetlenül a véráramba jutnak, s azokat az immunrendszer idegennek ismeri fel.

Az eddig ismert és vizsgált allergiát (I. típusú allergia) az IgE antitestek közvetítik, tünetei az étkezést követően gyorsan maximum egy-két órán belül jelentkeznek. A III. típusú allergiát azonban az IgG antitestek okozzák, s a késleltetett reakció az étkezést követő 8-72 óráig is elhúzódik.

A tünetek rendkívüli változatosságot mutatnak, gyakorlatilag bármely szervrendszert (központi idegrendszer, légzőrendszer, bélrendszer, keringési rendszer, csont-izomrendszer) érinthetik, bármely szerven jelentkezhetnek. A betegség diagnózisát tovább nehezíti, hogy bizonyos reakciók tipikus allergiás tüneteket mutatnak, s előfordulhatnak késleltetett közvetett-IgE mechanizmusok is.

Az immunrendszer 80 százaléka a vékony- és vastagbél falaiban található, így érthető, ha a tünetek elsősorban ezen a területen jelentkeznek például IBS (Irritábilis bél szindróma), Chron-betegség, vagy épp krónikus vastagbél gyulladás formájában. A cukorbetegség, a magas vérnyomás, az autoimmun betegségek, pikkelysömör, krónikus fáradtság szindróma, migrén, az elhízás, csökkent pajzsmirigy működés és depresszió hátterében is gyakran rejtett táplálék intolerancia áll.

A táplálék intolerancia kezelésének módja az eliminációs diéta, melynek során minden lehetséges allergént mellőzünk étrendünkből, a teljes tünetmentesség eléréséig. Ezután fokozatosan egyesével újra fogyasztani kezdjük a kiiktatott ételeket, s így megállapíthatjuk melynek hatására jelentkeztek újra a tünetek.

Hazánkban ezen kívül a Budai Allergiaközpontban elérhető vérvizsgálattal járhatunk utána, hogy a szűrés során vizsgált 300 ételből allergiásak vagyunk-e legalább egy összetevőre. Az allergén megismerésén kívül fontos az egészséges bélflóra visszaállítása, a bélfal épségének visszanyerése.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu