Gyógyítható a májzsugor? - Legfrissebb

Gyógyítható a májzsugor?

Gyógyítható a májzsugor?

A hepatitis-C vírus okozta fertőzések száma világszerte folyamatos emelkedést mutat. A fertőzést követően az esetek 10-20 százalékában a máj működését jelentősen korlátozó kötőszövetes átépülés (májzsugor, cirrhosis) alakul ki, ez azonban hosszan tartó vírusellenes kezeléssel akár gyógyítható is lehet.

A betegség kezdeti, kompenzált szakaszában, amikor még nem jelentkeznek a májműködés zavarai, kifejezetten jó eredménnyel lehet akár teljes vírusmentességet is biztosítani antivirális kezelés alkalmazásával. Eddig azonban kizárólag a májsejt-karcinóma (HCC) kialakulásának gyakoriságát, valamint az összesített túlélést vizsgálták alaposabban.

Olasz kutatók 35 májzsugorban szenvedő beteg (a Child-Pugh súlyossági beosztás alapján 24-en az A5-be, 11-en az A6-ba tartoztak) esetében vizsgálták a három éven keresztül alkalmazott közepes dózisú Interferon-alfa és Ribavirin kezelés vírusosztódásra és a betegségre gyakorolt hatását, és az eredményeket 36, aktív vírusosztódás nélküli beteg eredményeivel hasonlították össze, akik viszont antivirális kezelést nem kaptak. A kezelés hatékonyságának értékelése céljából a megmaradt májműködést, valamint a lépartéria nyomásának ultrahang segítségévelt történő mérése révén a májban uralkodó vénás nyomást vizsgálták.

Az eredmények összesítése során megállapították, hogy a máj termelő funkciója 13 kezelt beteg (közel egyharmaduknál) esetében jelentős javulást mutatott. A lépartéria ellenállási indexének jelentősnek számító 20 százalékos csökkenését 8 beteg esetében figyelték meg, azonban a vizsgálat végére minden betegnél csökkenési hajlam mutatkozott. A teljes vírusmentességet 4 betegnél sikerült elérni 8 hónapos kombinált kezeléssel. A nem kezelt csoportban ezek a paraméterek többnyire nem változtak, azonban három beteg esetében a vizsgálat végére romlott a súlyossági fok.

Úgy tűnik, hogy a hosszan tartó kombinált kezeléssel elérhető egy hosszan tartó stabil, vagy javuló tendenciát mutató állapot, mely a májfunkciók javulása mellett a vénás pangás csökkenését is jelenti.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu