Ha fogfájás kínoz... - Legfrissebb

Ha fogfájás kínoz...

Ha fogfájás kínoz...

Amilyen kicsik a fogaink, olyan kínzó, rettenetes fájdalmakat tudnak okozni az embernek. Mit tegyünk, ha belenyilall fogunkba a borzalmas érzés?

Amennyiben valamilyen külső inger, mint például csokoládé, vagy egy korsó hideg sör váltja ki a hirtelen fájdalmat, és amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan is múlik el, úgy kerüljük az erős ingereket, és minél hamarabb tömessük be lyukas fogunkat. Előfordulhat, hogy az előbbi pontban leírtakhoz hasonló jellegű fájdalmat nem egy szuvas fog okozza, hanem a fognyak kopása. Miután azt már nem védi a fogzománc, az így kialakult fognyaki érzékenység okozza a fájdalmat. Gyakran az erős és helytelen irányú fogmosási technika az ok. Sajátítsuk el a helyes, körkörös mozgású fogkefe használatot, és próbáljuk meg valamely érzékeny fogakra való fogkrém használatát. Ha ez néhány hónap alatt nem hoz eredményt, s a fájdalom már nagyon zavaró, úgy a kikopott fognyakat ugyanúgy töméssel kell ellátni, mintha az lyukas lenne.

Ha a korábbiakban leírt ingerek hatására kialakult fájdalom nem múlik el gyorsan, hanem a fájdalom tartósan gyötör, főleg ha éjszakai nyugalmunkat zavarja meg, úgy szinte biztosak lehetünk, hogy a fogszuvasodás elérte a fogbélkamrát, és úgynevezett pulpitiszes roham gyötör minket. Klasszikus népi gyógymód szerint befőzési szalicilt kell a lyukas fogba helyezni. Ez nem valószínű, hogy segít, esetleg felmarhatjuk az ínyünket is. Néha segít valamilyen mentolos cukorka szopogatásának hűsítő hatása.
Fájdalomcsillapítókat csak kb. 6 óránként javasolt fogyasztani.

Ha a fájdalmat hideg inger nem, hanem csak meleghatás vagy nyomóhatás váltja ki, már sokkal nagyobb a baj. A gyulladás előrehaladottabb állapotban van, s ráterjedt már a fog tartó- szerkezetére is. Innentől kezdve bármelyik nap előfordulhat, hogy a fog mellett az íny alaposan fel is dagad. A kezdeti órákban, ha valamilyen hideg külső borogatás alkalmazunk (pl. fagyasztott borsóval töltött nejlon), úgy nagy mértékben csökkenthetjük a duzzanat mértékét és fájdalmainkat.

Néhányan még ezeket a nehéz napokat is elviselik fogorvosi beavatkozás nélkül. Szervezetükben a foggyökerek csúcsán időzített bombák, gócok alakulnak ki. Ezek időnként újra berobbannak, és súlyos gócbetegségeket okozhatnak.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu