Fűszer aranyárban - Legfrissebb

Fűszer aranyárban

Fűszer aranyárban

A sáfrány hazánkban a középkorból visszamaradt, különleges és szép növényke. Fűszerű levelének megjelenése előtt, a föld felszínén szerényen meghúzódva, késő ősszel nyitja cimpás, lila virágát. Sárga porzói értékes hatóanyagokat tartalmaznak.

A világ legdrágább fűszere, mert 1 kilónyi száraz drogjához 150 000 növény bibeszálára van szükség. Mint a régi idők különleges maradványnövénye, nem hiányozhat a kiskertből.

Származása, elterjedése

Noha vadon még sehol sem találták meg, őshazájául Délnyugat-Ázsiát tételezik fel. Régi kultúrnövény, a Földközi-tenger mellékétől egészen Indiáig még ma is termesztik, legnagyobb mennyiségben Spanyolországban, Dél-Franciaországban és a volt Szovjetunióban. A középkorban hazánkban is nagyban termesztették fűszernek. A paprika megjelenése azonban fokozatosan kiszorította. A maradványból pár tövet sikerült megmenteni, ennek szaporítása folyik jelenleg.

Egyedülálló, különlegesen aromás és hatékony fűszer. Külföldön a szárított bibéje kurrens kereskedelmi cikk, ára vetekszik az aranyéval. Karotinoidokat, kesernyés ízű pikrokrotint és éterikus olajokat tartalmaz. A legkülönbözőbb ételek, sütemények ízesítésére és színezésére, sőt szépítkezésre is használják.

Évelő, hagymás növény. Gyökérzete bojtos. Föld feletti szára nincs, földbeli szárképlete hagymagumó, amelyet burok vesz körül. Levélzete tőállású, keskeny, hosszúi, szálas, sötétzöld. Virága magányos, végálló, közvetlenül a föld felszínén (olykor alatta) helyezkedik el, és fehér burok övezi. A lepelcső színe kék és általában ötcimpás. A három hosszú, sárga színű, sallangos bibeszálon megvastagodott, csüngő bibék ülnek. Bibéi aromás, fűszerező és egyéb élettani hatású biológiai anyagokat tartalmaznak. Ez adja a növény világviszonylatban ismert, különleges értékét. Rovarcsalogató, októberben virít. Termése alsó állású tok. Magja nincs, 2-3 cm nagyságú mellékhagymáiról szaporodik. Egész éves növény.

A jelzett fűszerező és élettani hatású anyagok csak az ismertetett C. sativus L. fajban fordulnak elő. Más változatait, fajtáit nem ismerjük. Évelő növényként 4-6 évig marad egy helyen, ezt követően tanácsos új helyre telepíteni. Évelő gyomoktól mentes területet igényel.

Ágyasokban, csoportokban sűrűn elhelyezve a tél előtti kertnek, parknak különleges dísze. Mint különlegesség nem hiányozhat a bemutató-, iskola-, dísz-, házi-, hobbi- stb. kertekből sem. Edényekben, cserepes kultúrában is szépen mutat.

Aromás illata, sajátos, édeskés-kesernyés, fűszeres íze van. Zsíros, nehéz ételek emésztését segíti, a húslevest aranysárgára festi, a tészta- és süteményféléknek is kellemes ízt ad. A „túlétkezést" könnyíti, az emésztési, fejfájási, közérzeti zavarokat szünteti.

A szárított krókuszbibéből parányi mennyiség elegendő a különféle ételekhez. Pl. egy családi húslevest 2-3 szál bibe már aranysárgára fest és zamatossá tesz. Általában tört paprika helyett vagy kiegészítőjeként használhatjuk.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu