Viszket, fáj és ronda - de van megoldás - Legfrissebb

Viszket, fáj és ronda - de van megoldás

Viszket, fáj és ronda - de van megoldás

Az ekcémáról

Az ekcéma a bőr viszketéssel járó gyulladásos állapota. A betegség nem fertőző, rendszerint családon belül öröklődik. Az ekcéma erős viszketéssel jelentkezik, majd testszerte, különösen az arcon, karon, lábon, kéz- és lábfejen foltokban vörös, gyulladt, száraz kiütések alakulnak ki.

A súlyos ekcémás tünetektől szenvedő egyéneknél, vagy családtagjaik közt gyakran megfigyelhető szénanáthás, asztmás betegség is. A tünetek sok esetben stressz, környezeti tényezők, vagy fertőzések hatására jelentkeznek. Az ekcéma főként a gyermek egy éves koráig alakul ki, s az esetek többségében a tünetek 5-6 éves korra enyhülnek, a betegek mintegy felénél pedig 12-13 éves korra meg is szűnnek.

Az ekcémás tüneteket számos jelenség, akár a hideg levegő is előidézheti. A University of Oslo kutatói azonban megfigyelték, hogy a melegebb éghajlaton élő ekcémás gyermekek állapotára a helyi klíma jótékony hatást gyakorol. Kísérletük során a meleg éghajlaton tartózkodó gyermekek jóval több fejlődést mutattak az ekcémás tünetek terén, mint a hidegebb időjárási körülmények közt tartózkodó társaik.

Egyesült Államok-beli kutatók vizsgálatai szerint minél magasabb volt a gyermek otthonában mért endotoxin mértéke, annál kisebb volt a 3 éves korig jelentkező ekcéma, vagy nehéz légzés, zihálás valószínűsége. Az endotoxinok bizonyos baktériumok sejtfalából származnak és sok betegség kialakulásában játszanak szerepet. A magas endotoxin szint a lakásokban található szőnyegek, penészgomba, nedvesedés miatt alakulhatott ki.

Az anyatej a csecsemő legtökéletesebb tápláléka. Az anyatej prebiotikus tulajdonságokkal rendelkezô, oldható rostokat tartalmaz, ezáltal elôsegíti az egészséges bélflóra kialakulását és támogatja a csecsemô természetes védekezôképességét. Tápszerrel történő táplálás esetén a csecsemők étkezését prebiotikumokkal kiegészítve olyan jótékony baktériumok növekedését segítjük elő, melyek az immunrendszer megfelelő működéséhez nélkülözhetetlenek és megelőzhetjük az ekcéma megjelenését.

Az Archives of Disease in Childhood oldalon közölt vizsgálatban a prebiotikummal nem táplált csecsemők közt alacsonyabb volt az ekcémás megbetegedések aránya, illetve a székletminták alapján, a prebiotikummal táplált csoport több tagjánál volt észrevehetően magasabb a jótékony baktériumok száma. Bővebb információt a Budai Allergiaközpont szolgáltat a www.allergiakozpont.hu oldalon.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu