A sebek természetes gyógyítója - Legfrissebb

A sebek természetes gyógyítója

A sebek természetes gyógyítója

A karalábé akkor a legértékesebb, ha friss és kisebb mint az öklünk: ha e nagyságot meghaladja, már nem élvezhető, mert fás. Ha saját kertünkből használjuk, néha ezt a nagyságot sem várjuk meg, hiszen ez az első zöldségféle, ami a tavaszi salátát követően leszedhető állapotba kerül a kertben.

Míg zsenge, főleg levesnek használjuk, később azonban csak az ízéért tesszük a levesbe. Fogyaszthatjuk nyersen, mint a sárgarépát, vagy kicentrifugázott levét.

A karaláb értéke a zsengeségében van. Minél fiatalabb a növény, annál nagyobb a vitamin- és ásványtartalma. Mindazt tartalmazza, ami egy kora tavaszi zöldségre jellemző: rengeteg káliumot, kalciumot és magnéziumot, melyek jól segítik egymás felszívódását. Tartalmaz még számos ásványt, valamit jelentős mennyiségű A- és B-vitamint is. Gyógyhatását ezeknek a vitamin- és ásványanyagoknak köszönheti, de értékük növeléséhez hozzájárulnak a benne levő enzimek is, melyek elősegítik az emésztést.

A benne lévő nagymennyiségű kálium teszi lehetővé, hogy a tavaszi nagytakarításból alaposan kivegye a részét. A tél folyamán savasba hajló vért kiegyensúlyozza, lúgosabbá teszi, így a máj kissé felszabadul a teher alól és ellenállóbbá válik az egész test a tavaszi betegségekkel szemben. A karalábbal sikeresen harcolhatunk mindazon betegségek ellen, melyek leküzdéséhez antibiotikumok szükségesek. Ezek a gyulladásos betegségek, melyekkel szemben a leghatásosabbak a természetes gyógyszerek. A karaláb jó hatással van a légzőszervekre, hiszen az A-vitamin jótékonyan hat a légzőszervi nyálkahártyákra, valamint az allergikus megbetegedésekre.

A benne levő kálium a vért tisztítja meg, azzal is segítve azok zavartalan működését, így jó hatással lehet nehezen gyógyuló sebek gyógyítására: ide sorolhatjuk a cukorbajból eredő nyitott sebet, a lábak visszereiből eredő szivárgó sebet vagy egyéb gennyesedő és gyógyulni nem akaró sebeket is. A kálium és a kén enzimje, valamint a C- és A-vitamin találkozása olyan erős antibiotikum hatást vált ki a szervezetben, amely sikeresen és folyamatosan hajtja ki a fertőző baktériumokat. A gyógyító hatás elérése érdekében naponta fogyasszuk el a zöldség levét, esetleg adhatunk hozzá egy negyed pohár sárgarépa-lét is. Külsőleg a seb lemosásához is használható, esetleg péppakolást is tehetünk a sérülésre. Fontos, hogy a leveleket is felhasználjuk, ugyanis abban található a kalcium nagyobb része, ami a sebgyógyuláshoz fontos. Ha gyógyíthatatlannak hitt, régóta nyitott sebünk van, napi táplálkozásunkkal is segíthetjük a seb gyógyulását.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu