Óvatosan a margarinnal! - Legfrissebb

Óvatosan a margarinnal!

Óvatosan a margarinnal!

Asztmásak lehetünk tőle

A nagy arányú margarinfogyasztás emeli az asztma előfordulásának gyakoriságát - állítja egy nemrégiben megjelent tanulmány, melynek megállapításai szerint azon felnőttek körében, akik sok margarint fogyasztanak, gyakrabban fordul elő asztmás megbetegedés, mint társaiknál.

A német kutatók 105 felnőtt asztmás beteg adatait hasonlították össze 420 egészséges felnőtt paramétereivel. Elemzéseikben elsősorban az étkezéssel elfogyasztott zsírsavak és a asztma előfordulási gyakorisága között kerestek összefüggést. Kutatásaik kimutatták, hogy az oleic sav fogyasztás szoros korrelációt, összefüggést mutatott az asztma előfordulási gyakoriságával. Ilyen összefüggés más zsírsavak esetén nem volt kimutatható.

Az étkezés összetételében a margarin fogyasztása mutatkozott a legerősebb prediktív, előrejelző értékűnek az asztmás megbetegedés tekintetében. Ez az összefüggés jelentősebbnek bizonyult férfiak, mint nők esetében.

Az elfogyasztott antioxidánsok, illetve azok forrása semmilyen hatással nem volt az asztma kialakulására. A vizsgálat érdekes és sok kérdést felvető bizonyítékul szolgál arra vonatkozóan, hogy az étrendünkben egyre nagyobb teret nyerő margarin fogyasztásával bizonyos esetekben éppen, hogy nem az egészségük javítását, hanem asztma kialakulását érhetjük el.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu