Amit nem veszünk komolyan: az ételallergia - Legfrissebb

Amit nem veszünk komolyan: az ételallergia

Amit nem veszünk komolyan: az ételallergia

Az elfogyasztott allergén következtében az ételallergiás egyén viszketést, kiütéseket, duzzanatokat tapasztalhat. Súlyosabb esetekben légzési nehézség, vérnyomás esés, anafilaxiás sokk is bekövetkezhet.

Egy amerikai kutatók által végzett friss felmérés azonban a súlyos tünetek ellenére is arról árulkodik, hogy a vendéglátó egységekben dolgozó személyzet nincs tisztában azzal, hogy az ételek kezelése során, hogyan vihetők át az allergének. A megkérdezett alkalmazottak döntő többsége úgy gondolta, a vendégek számára minden esetben biztonságos az általuk készített és felszolgált fogások elfogyasztása. 24 százalékuk vélekedett úgy, hogy egy kis mennyiségű allergént tartalmazó ételtől még az allergiás személynek sem lehet baja.

35 százalékuk egyetértett abban, hogy a sült ételekből a magas hő hatására távozik az allergén anyag. 25 százalékuk abban bízik, hogy egy kész ételből az allergén eltávolításával máris bárki számára biztonságosan fogyasztható fogás varázsolható. Az eredményekre magyarázatul szolgálhat, hogy a megkérdezettek mindössze 42 százaléka részesült az ételallergiáról szóló oktatásban.

A leggyakoribb allergének a tej, mogyoró, szójabab, tojás, búza, hal és kagyló. A mogyorófélék által kiváltott allergiás reakciók 25 százaléka, és a végzetes kimenetelű esetek 15-32 százaléka következik be éttermekben, vagy más vendéglátó egységben. Az esetek gyakoriságának oka, hogy az allergének a konyhai környezetben használt eszközökről könnyen más edényekre kerülhetnek, például a mogyorót tartalmazó fogás elkészítését követően. A forgalomban lévő termékeken ma már kötelező feltüntetni, amennyiben bizonyos allergéneket akár csak nyomokban is tartalmazhatnak. A vendéglátó egységekre még nem vonatkozik ilyen szabályzat, így az ételallergiás személyek számára fokozott óvatosság indokolt.

Az esetleges balesetek elkerülésére, fontos az azonnali segítségnyújtás megszervezése, így soha ne felejtsék otthon gyógyszereiket, melyek segítségével az allergiás reakció a kórházba érkezésig kezelhető.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu