Ég a gyomra? Forduljon orvoshoz! - Legfrissebb

Ég a gyomra? Forduljon orvoshoz!

Ég a gyomra? Forduljon orvoshoz!

Magyarországon a gyomorégés népbetegségnek számít, a lakosság közel 55 százaléka szenved rendszeresen a tünetektől. A gyomorégés kialakulásához a gyomor savas tartalmának nyelőcsőbe történő visszaáramlása vezet. Ezáltal a mellkasban és a has felső részén égető, fájdalmas érzés keletkezik. Mindez napjainkban könnyen gyógyítható jelenség, azonban mégis kevesen ismerik fel a probléma súlyosságát, s nem, vagy csak későn fordulnak orvoshoz.

A probléma ugyanakkor reflux (GERD) betegséget is jelezhet: ennek tünetei a mellcsont mögötti területen jelentkező fájdalom, égető érzés, mely különösen étkezések után, vagy fekvő helyzetben lép fel. A tünetek különösen gyakran fordulnak elő túlsúlyos, dohányzó, rendszeresen alkoholt fogyasztó egyének körében, bizonyos autoimmun betegségek esetében, illetve terhesség alatt. Felléphetnek bizonyos ételek fogyasztásának hatására, mint például a csokoládé, koffein, szénsavas üdítők, vagy bizonyos, az asztma és légúti betegségek kezelésére szolgáló gyógyszerek mellékhatásaként. Az előbbi hatóanyagok mind elősegítik a gyomor és a nyelőcső közti záróizmok ellazulását, mely által a gyomor savas tartalma még könnyebben jut át a nyelőcsőbe. Bizonyos személyek esetében alkati adottságuknál fogva eleve gyengébb az izom működése, így jelentkezhetnek náluk a tünetek.

Mivel a betegek esetében a tünetek rendszerint tartósan fennállnak, az így kialakult folyamatos maró hatás hosszútávon emésztőszervi fekélyek kialakulásához vezethet, különösen súlyos esetekben daganatos megbetegedések megjelenését okozhatja.

A probléma időben történő felismerése tehát kulcsfontosságú a betegség megfelelő kezelése szempontjából. Mivel a tünetek gyakran hasonlóak a szívbetegségek során jelentkező mellkasi fájdalomhoz, így mindenképpen fontos orvosunkkal ellenőriztetnünk a tünetek valódi forrását.

Az orvosi vizsgálat lehetőséget teremt az okok pontos feltárására, s emellett a megfelelő gyógykezelés összeállítására. A tünetek megszüntetése érdekében azonban szükséges bizonyos életmódbeli változtatásokat is véghez vinnünk.

A gyomorégés elkerülése érdekében az étkezést követő 1-2 órában kerüljük a lefekvést és az intenzív mozgást egyaránt. Kerüljük el a korábban már említett, a nyelőcső és a gyomor közti izmot ellazító ételek fogyasztását, úgy mint csokoládé, mentol, koffein, alkohol és zsíros ételek. Szintén tartózkodjuk a sérült nyelőcsövet irritáló táplálékoktól, mint a paradicsom, a citrusfélék, chili és bors. Inkább többször fogyasszunk kis mennyiséget, kerüljük a gyomrot túlzottan terhelő, nagy mennyiségű étel egyszeri elfogyasztását. Ne dohányozzunk, ne fogyasszunk alkoholt. Étkezések után fogyasszunk nem-mentolos rágógumit, ezzel serkentve a nyáltermelést. A nyál egyaránt segíti az emésztést és a savas hatás semlegesítését.

Túlsúly esetén étrendünket úgy állítsuk össze, hogy törekedjünk a mérsékelt ütemű súlyvesztésre, mely szintén segíti a tünetek csökkenését. A plusz súlyok hatására a gyomor számára még kevesebb hely jut a hasüregben, ezáltal a nyelőcső és gyomor közti izomra is nagyobb nyomás hárul. Étkezések után fogyasszunk el egy pohár vizet, mely segít eltávolítani az esetlegesen a nyelőcsőbe jutott gyomorsavat, megelőzve a maró hatást. Fogyasszunk rostban dús táplálékokat, melyek egy friss kutatás adatai alapján segítik a tünetek elkerülését. Rostban különösen gazdag minden teljes kiőrlésű termék, a gyümölcsök, zöldségek és a hüvelyesek.

Az életmódbeli változtatások mellett tehát keressük fel háziorvosunkat, kerüljük el a súlyos szövődményeket, s érezzük jól magunkat. A kellemetlen tünetek megszüntethetők, csak szánjunk egy kis időt önmagunkra és egészségünkre.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu