Altatók helyett... - Legfrissebb

Altatók helyett...

Altatók helyett...

Hogyan védekezzünk az álmatlanság ellen?

Emberek tízezreinek okoz komoly problémákat az álmatlanság és a felületes, nem elég pihentető alvás. A legtöbben gyógyszerek és gyógyhatású készítmények segítségével próbálnak úrrá lenni gondjaikon, pedig egészen biztosan nem ennek kellene lennie az elsőként felmerülő megoldásnak.

Altatók helyett vásároljunk inkább füldugót és a teljes sötétséget biztosító szem-maszkot. Igény szerint válasszunk a hálószoba sötétítésére alkalmas eszközt. Érdemes egy kisebb lámpát is felszerelnünk, így amennyiben mégis fel kell kelnünk az éjszaka folyamán, nem vakító fényben tesszük ezt.

Fontos, hogy kerüljük a lefekvés előtt két órával történő bőséges étkezést. Éhségünket ezekben az órákban legfeljebb egy pohár tejjel, vagy könnyű nassal csillapítsuk. A tej kifejezetten jótékony hatású ez esetben, mivel olyan aminosavat tartalmaz, melyről kísérletek bizonyítják, hogy segíti a nyugodt alvást. Karikás szemek helyett válasszuk a rendszeres mozgást. Testedzés során ugyanis nem csak kellemesen elfáradunk, de a bennünk felgyülemlett stressztől is megszabadulhatunk, s így nyugodt alvásunk is biztosított. Fontos azonban, hogy intenzív mozgást lefekvés előtt három órával már ne végezzünk, ilyenkor válasszuk a kellemes relaxációt, a pihentető kikapcsolódást.

Törekedjünk rendszeres napi rutin kialakítására, melyben a lefekvés megközelítőleg azonos időpontban, s nem az éjszakai órákban történik. Délutáni alvás helyett eredményesebb, ha a felkelés után 8 órával iktatunk be egy 10-15 perces rövidke, frissítő hatású pihenőt. Lefekvés előtt egy órával nem ajánlott szellemi munka végzése sem, hogy elménk is kikapcsolhasson, felkészüljön az alvásra, s az éjszakát ne gondolataink hálójában töltsük. Háziállat tartása esetén fontoljuk meg, hogy kedvencünk az ágyban, mellettünk töltse-e az éjszakát. Előfordulhat ugyanis, hogy épp az ő mozgolódása kelt fel bennünket is. Amennyiben allergiásak lennénk rá, úgy pedig az ezzel járó tünetek okoznak kellemetlen éjszakákat számunkra.

Fontos, hogy a hálóhelységet rendszeresen szellőztessük, friss levegőben, kellemes hőfokon töltsük az éjszakát. Amennyiben felébredünk, menjünk át egy másik helységbe, olvassunk könyvet, hallgassunk zenét, de a hálószobába alvásra szolgáljon. Érdemes valamilyen relaxációs technikát elsajátítanunk, s azt az ágyban, lefekvés előtt gyakorolnunk. Természetesen a nyugodt alvás érdekében az olyan élénkítő szerek, mint a nikotin, koffein és alkohol egyértelműen kerülendők a lefekvés előtti időszakban. Végül, de nem utolsó sorban pedig ne feledjük, hogy a problémáink akkor sem oldódnak meg, ha álmatlanul rágódunk rajtuk. Sem anyigi, sem érzelmi életünket nem válthatjuk meg az éjszaka folyamán. A megoldásra inkább rátalálunk kipihenten, frissen, a nappal folyamán.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu