Tarthatunk-e állatot, ha allergiásak vagyunk? - Legfrissebb

Tarthatunk-e állatot, ha allergiásak vagyunk?

Tarthatunk-e állatot, ha allergiásak vagyunk?

Minden egyes szőrrel, bundával, vagy tollal rendelkező állat képes az arra érzékeny egyénekből allergiás reakciót kiváltani. Az állatok nyálában található fehérjék, az ürülékük, a bőrmirigyük olajos váladéka, pihék, vagy épp apró elhalt hámsejtek mind allergének.

Ezen allergének közvetlenül a légtérbe juthatnak, vagy az állatok által folyamatosan elhullajtott szőrzet vagy tollak által jutnak el a lakás minden pontjára. Ilyen módon lerakódnak a ruházaton, bútorzaton, ágyakon, szőnyegeken, cipőkön, függőnyökön, sőt még a falakon is. A fűtő- és légkondicionáló rendszerbe bejutva pedig az egész házban megtelepedhetnek. Így aztán a ház teljes takarítása és a háziállat eltávolítása után az allergének változatlanul megtalálhatóak a kárpitokban, bútorokban.

Az első és legfontosabb lépés, hogy határokat jelöljünk ki a háziállat számára. Amennyiben lehetséges, tartsuk kedvencünket hálószobán kívül és távol az általunk használt bútoroktól. Biztosítsunk egy állandó kuckót, kanapét vagy párnát az állat számára, melyet mosható huzattal látunk el. A nyulakat, madarakat és rágcsálókat tartsuk a ketrecükben. Soha ne engedjük, hogy a háziállat az allergiás személlyel aludjon.

Lehetőség szerint kedvencünk lakáson belüli területét úgy jelöljük ki, hogy azokban a szobákban ne legyen padlószőnyeg, vagy kárpitozott bútor. Utazáskor tartsuk kedvencünket ketrecben, vagy mosható, nem légáteresztő bevonattal ellátott anyagból készült takarón.

Második lépésként a lakás tisztán tartására ügyeljünk. A takarítást lehetőség szerint nem allergiás személy végezze. Fürdessük heti rendszerességgel kutyáinkat, macskáinkat. Ügyeljünk a ketrecek, almok rendszeres tisztítására, cseréjére. Kedvenceink takaróját, plédjét heti rendszerességgel mossuk forró vízben. Háziállatunkkal való foglalkozás idejére terítsünk ölünkbe törölközőt és viseljünk könnyen tisztítható ruhát, amit aztán a többi szennyestől elkülönítve mosunk ki. Előfordul, hogy az állat megnyalja arcunkat, ilyenkor igyekezzünk mihamarabb lemosni azt.

Heti rendszerességgel tisztítsuk meg alaposan lakásunkat egyéb allergénektől is, úgy mint poratkák, penész és pollen. Ilyenkor mindig viseljünk maszkot orrunk és szánk előtt. A takarítást nedves törlővel, vagy elektrosztatikus portörlővel végezzük. Rendszeresen cseréljük –lehetőleg nem allergiás személy- a porzsákot. Szőnyegpadló helyett válasszunk mosható szőnyegeket, különösen azokban a helységekben, ahol háziállatunk is tartózkodik. Kerüljük el a lehetséges porfogókat –anyagtapétát, kárpitozott bútorokat – használjunk inkább egyszerűen tisztítható függönyt, tapétát, melyet -különösen macskatartás- esetén rendszeresen letörölhetünk, porszívózhatunk.

Légkondicionálóhoz használjunk szűrőt, melyet rendszeresen cseréljünk, ezzel is megakadályozva az allergénel szétszóródását. A legfontosabb, hogy a hálószobában kerüljük el az allergének megtelepedését. Ennek érdekében használjunk hipoallergén ágyneműt, a huzatot hetente cseréljük, s mossuk forró vízben. Rendszeresen portalanítsunk az ágy és szekrények mögött és alatt is. Ügyeljünk a csillárok tisztán tartására is, innen ugyanis minden egyes lámpaoltás alkalmával porszemek ezrei szóródnak szét a szobában. A plüssállatok szintén kiváló porfogónak bizonyulnak, ezért inkább kerüljük el őket a hálószobában.

Kiegészítésként, vagy amennyiben a fent leírt intézkedések eredménytelennek bizonyulnak keressünk fel allergológus szakorvost, aki injekció-, vagy antihisztamin kúrával segítheti a kedvencünkkel való kellemes együttélést.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu