Fekete áfonya - Legfrissebb

Fekete áfonya

Fekete áfonya

A második világháborúban a pilóták vették észre, hogy a fekete áfonyától javult az éjszakai tájékozódó képességük. Gyógyhatását a benne található mirtillinnek köszönheti, emiatt ajánlják számos szemrendellenesség kezelésére.

Az ideghártyát, vagyis a szem fényérzékeny részét segíti alkalmazkodni a fényhez, illetve sötétséghez. Így alkalmazható farkasvakság megszüntetésére, vagy erős fény okozta látászavar ellen. Kivonata csökkenti a szembevérzést. Idős korban kialakuló látáscsökkenést okozó betegségeknél is használják, pl. sárgafolt – elfajulás (makula – degeneráció), szürke hályog (szemlencse elhomályosulása), zöld hályog.

Termésének kivonata visszér és aranyér kezelésére is alkalmazható, különösen terhesség idején, valamint hajszálértágító hatása miatt pedig a véraláfutásokra. Egyes kutatások szerint enyhítheti a menstruációs fájdalmakat.

Drogériákban kapszula, szárított termés, teakeverék, tinktúra, tabletta formájában található meg. Terméséből viszont nagymamáink receptje alapján ízletes lekvár és szirup főzhető, amely nem csak a sütemények, piskóták hanem húsételek ízesítésére is kiválóan alkalmas.

Vitáltippek

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu