A tavasszal együtt a kullancsok is kopogtatnak - Legfrissebb

A tavasszal együtt a kullancsok is kopogtatnak

A tavasszal együtt a kullancsok is kopogtatnak

Veszély a szabadban

A tavasz beköszöntével egyre több időt töltünk a szabadban, sajnos azonban nemcsak az emberek szeretik a jó időt, hanem a kullancsok is, akik legalább ennyire kedvelnek minket és házikedvenceinket is. Az elmúlt évtizedekben egyre enyhébbé váló telek, a tartósan talajmenti fagyokkal telt napok számának csökkenése miatt létszámuk ráadásul folyamatosan nő.

Az erdei és mezei állatok közül főleg a kisrágcsálók, rigók, pelék, sünök, de egyéb vadállatok is fenntartói és hordozói a kullancs terjesztette agyvelő- és agyhártyagyulladás vírusának, a Lyme-kór baktériumának, valamint a kutyák babeziozisát okozó vérélősködőjének. Ezen állatok, mint a kórokozók és a kullancsok felszaporodásának okozói fokozott veszélyt jelentenek nagy számuk miatt. Az erdők és mezők mellett a közparkok és a kertek is országszerte kullancsveszélyt jelentenek.

Első lépésben mindenképpen tájékozódnunk kell orvosunknál, állatorvosunknál lakó-, nyaraló- és munkahelyünk kullancsfertőzöttségéről. Mielőtt kirándulni indulunk, oltassuk be magunkat és egy éves kortól gyermekeinket is a kullancs terjesztette agyvelő- és agyhártyagyulladás ellen. Fontos tudni, hogy a háziorvossal, gyermekorvossal egyeztessük a szükséges oltási sorozat időbeli beosztásást, és ne felejtsük a szükséges emlékeztető oltásokat sem beadatni, hogy védettségünk folyamatos legyen. A védőoltás nem a kullancs ellen, hanem az agyvelő- és agyhártyagyulladás ellen véd. Könnyen ellenőrizhető ruházatban menjünk a zöldbe, és félóránként tartsunk kullancsvizitet. Ruházatunkat, főleg a nyaknál, csuklónál, deréknál és a bokánál fújjuk le a gyógyszertárakban kapható kullancsriasztó spray-vel.

A hosszú szőrű kutyákat nyírassuk le, mert a kopasz bőrt az irritáló napsütés okán nem csípik a kullancsok. Állatorvosunkkal oltassuk be kutyáinkat Lyme-kór ellen. A többi kullancs terjesztette betegség ellen úgy védekezhetünk, hogy például kullancsriasztó rácsöppentő oldatot (spotont) vagy nyakörvet teszünk rá. A kullancsok elleni védelem közvetve megvédi kedvencünket a babeziák támadásától is.

Ha a védekezés ellenére mégis kullancscsípést szenvedünk, a vérszívót az állatpatikákban, gazdaboltokban és a gyógyszertárakban kapható kullancseltávolító kanállal távolítsuk el szakszerűen.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu