Nemcsak beszéddel tornáztathatjuk a szánkat - Legfrissebb

Nemcsak beszéddel tornáztathatjuk a szánkat

Nemcsak beszéddel tornáztathatjuk a szánkat

A rágózás előnyei

Az őslakos amerikaiak, sőt már az ókori görögög is használták a rágógumit fogaik tisztaságának és leheletük frissességének megőrzésére. Napjainkban leginkább a friss lehelet érdekében vagy cukormentes nassként választjuk a rágózást. Mindemellett az elmúlt néhány évben a rágózás fogászati szerepe kiemelten hangsúlyossá vált, a fogszuvasodás megelőzésének terén.

Egészségügyi szervezetek, mint például a British Dental Health Foundation felismerték a cukormentes rágógumi használatának a száj egészségének megőrzésében betöltött kiemelt szerepét. Az étkezések hatására a szájban kialakult savas közeg képes a fogzománc ásványi anyagainak lebontására. Amennyiben fogmosásra nincs lehetőségünk, a következő legmegfelelőbb védekezési mód fogaink egészségének megőrzésére a cukormentes rágógumi választása. Új kutatások azonban a friss lehelet és a szájhigiéné fenntartása mellett a rágózás számos más előnyeire is felhívják a figyelmet.

Rágógumi fogyasztása közben a folyamatos mozgással serkentjük az agy irányába történő véráramlást, s az így biztosított extra oxigénnel fokozhatjuk éberségünket és koncentrációs képességünket. A University of Northumbria in Newcastle és a Cognitive Research Unit in Reading által publikált vizsgálatok felvetése szerint a rágózás egyaránt 35 százalékkal növelheti a hosszú,- és rövidtávú memória működését. A végzett vizsgálatok során azon személyek, akik a teszt kitöltése közben rágóztak, jobb emlékezőképességről tettek tanúbizonyságot, a feladatok során több szót jegyeztek meg.

Vizsgálatok bizonyítják a rágózás stresszt csökkentő szerepét is. A száj rendszeres mozgása az agy azon részét stimulálja, mely a stressz csökkentéséért felelős. Az I. világháborúban szolgált katonákat rendszeresen elláták rágógumival, éppen a feszültség oldása végett. Ezt a módszert napjainkban is alkalmazzák a hadseregben.

Pszichiáterek és pszichológusok állítása szerint is a rágózás kiválóan alkalmas a magányosság és unalom érzésének elűzésére, segít a feszültség levezetésében és társadalmilag is elfogadott módját biztosítja a harag és ingerültség érzéseitől való megszabadulásnak. A súlyfeleslegtől való megszabadulás érdekében is érdemes a cukormentes rágógumit választanunk, két okból is. Az egyik, hogy amíg rágózunk, egész biztosan nem nassolunk. Másrészt pedig a rágózás során óránként 11 kalóriát égetünk el.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu