A férfiak és a nők sincsenek biztonságban - Legfrissebb

A férfiak és a nők sincsenek biztonságban

A férfiak és a nők sincsenek biztonságban

A kiégés III. rész

Kutatók vizsgálták a nemi különbségeket a stresszokokat illetően, mivel a nők és a férfiak eltérően reagálnak a stresszre. A nők ebből a szempontból lényegesen kedvezőbb helyzetben vannak, mint a férfiak. Könnyebben küzdenek meg az őket ért stresszel, és ez a sérülékenység, a kiégés szempontjából különösen akkor válik érzékelhetővé, amikor egy férfi például elveszíti az állását vagy nyugdíjba megy.

Ezt a tényt a férfiak sérülékenységével kapcsolatban a magyar orvosok körében készült vizsgálat elemezte nemrég. A kiégés kapcsán az emocionális kimerülés, a deperszonalizáció és a teljesítmény-csökkenés hármas tünetegyüttesének mérték az értékeit, és azt tapasztalták, hogy a férfi orvosok esetében a deperszonalizáció majd’ ötszöröse a nőkének (Nők: 2,9%; Férfiak: 14,1%). A másik két mérési terület esetében viszont közel azonos eredményeket kaptak a szakemberek (Nő/Ffi/emocionális kimerülés: 22,6:19,2; Nő/Ffi/ teljesítmény-csökkenés: 82,1:74,7).


Szociodemográfiai változó Emocionális kimerülés (%) Deperszonalizáció (%) Teljesítmény-csökkenés (%)
Nem
Férfi 19,2 14,1 74,7
22,6 2,9 82,1

Egyes vizsgálatok eredményei szerint a nők, különösképpen a segítő foglalkozású nők veszélyeztetettek. A gondoskodás és törődés állandó és közvetlen jelenléte a nőknél fokozott stresszhelyzetet tarthat fenn. A nők általánosan elfogadott társadalmi szerepük szerint gondoskodnak a férfiakról, a gyerekekről, az idősekről és a betegekről. Ez a gondoskodás nem pusztán fizikai, hanem mentális törődést, szeretetet, empátiát, együttérzést követel meg a nőtől. Ehhez járul hozzá, hogy a nők pszichés alkati tulajdonságaiknál fogva hajlamosabbak rá, hogy konfliktuskerülők legyenek, beletörődjenek a terhek viselésébe, illetve elfogadják ezt a típusú nő-szerepet a vele járó elvárásokkal egyetemben. Felmérések szerint rengeteg energiát és szeretetet fordítanak családtagjaikra és a környezetükben élőkre. A saját magukra fordított energia és önmaguk szeretete azonban rendkívül kicsi: az egészre fordított idő és szeretet mennyiség 5-10%-át teszi csak ki.

A modern nő

De mi történik, ha erről a szerepről a nő leválik? Korunk nagy szerepváltásai közé tartozik a modern nő új karaktere, aki aktív, önálló és sikeres. Az ő gondoskodó energiái ugyanakkor sok esetben a karrierre összpontosulnak, ami ugyanúgy bajba sodorhatja ezt a nőtípust is, és a kiégés potenciálisan veszélyezteti az ő életét is. Az első halottja ennek a szindrómának egy nő volt 2007 tavaszán, Romániában. Raluca Stroescu (1976-2007) az Ernst and Young romániai kirendeltségének fiatal könyvvizsgálója volt. A fiatal nő három és fél héten át alig aludt – a kimerültségbe halt bele. A boncolás megállapította, hogy az alig negyven kilós nő alultáplált volt, és a stressz és a kialvatlanság miatt problémái voltak a szívével.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu