Vajon Ön is veszélyeztetett? - Legfrissebb

Vajon Ön is veszélyeztetett?

Vajon Ön is veszélyeztetett?

A COPD, vagy másnéven krónikus obstruktív légúti betegség a légutak beszűkülésével, a tüdő működésének romlásával jár és sok esetben halállal végződik. Kialakulásában fontos szerepet játszanak örökletes tényezők, a dohányzás, passzív dohányzás. A tüdő krónikus gyulladásának következtében erősödik, majd rendszeressé válik a köhögés, fokozott váladékképződés, nehézlégzés alakul ki.

A betegség kockázata 40 éves kor felett minden évtized elteltével kétszeresére emelkedik, s a kockázatot a dohányzás tovább növeli. Az erős dohányosok körében ismerős a reggeli órákban, ébredés után fellépő köhögési roham, mely az évek előrehaladtával minennapossá válik. A COPD szűrésére már e tünetek jelentkezésekor ügyelnünk kellene, a tünetek súlyosbodásával ugyanis egyidejűleg csökken a gyógyulás esélye. A valóságban azonban a betegek többsége ennél jóval később, már a betegség kései stádiumában fordul csak orvoshoz.

A The Lancet folyóiratban megjelent kutatás eredményei alapján az Egyesült Államokban a súlyos COPD-s betegek aránya 10,1 százalék, Dél-Afrikában, Fokvárosban a férfiak körében 22,2 százalék, a nők közt 16,7 százalék. Hanover, Németország lakossága körében a legalacsonyabb a súlyos betegek aránya, a férfiak közt 8,6 százalék, a nők körében 3,7 százalék.

A két nem közti különbségek az eltérő dohányzási szokásokból adódnak. A betegség kockázatát a dohányzás mellett növelik a környezeti szennyeződések, a nem diagnosztizált, vagy nem megfelelően kezelt asztmás megbetegedés, a születéskori gyenge tüdő működés, a por és különböző vegyszerek. Egyes kutatásieredmények azt igazolják, hogy a hajlam kialakításában fontos szerepet játszik az anya várandósság alatti dohányzása is.

A COPD népbetegség, hazánkban kb. 500.000 embert, elsősorban dohányost érint.

Köhög-e gyakran a napok többségében? Van-e köpet- vagy váladékürítése a napok többségében? Az Önnel egy korosztályba tartozókhoz hasonlítva könnyebben kifullad-e, mint mások? 40 évnél idősebb? Jelenleg dohányzik-e, vagy dohányzott-e korábban? Ha három vagy több kérdésre igennel válaszolt, felmerül a krónikus obstruktív légúti betegség gyanúja. Szükséges a légzésfunkciós vizsgálat elvégzése, mert a COPD korai kezelése segít a további tüdőkárosodás megelőzésében.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu