Szédülés, fejfájás, ájulás: az alacsony vérnyomás akár szervi elváltozást is jelezhet - Legfrissebb

Szédülés, fejfájás, ájulás: az alacsony vérnyomás akár szervi elváltozást is jelezhet

Szédülés, fejfájás, ájulás: az alacsony vérnyomás akár szervi elváltozást is jelezhet

A vérnyomás normál értéke 10 és 30 év között: 120/80 Hgmm, 30 és 40 év között 125/85 Hgmm, 40 és 60 év között 135/90 Hgmm, 60 év felett pedig 145/90 Hgmm. Értelemszerűen ha a korunknak megfelelő átlagértékek alatt vagyunk, alacsony vérnyomásról beszélünk: nem egészen tisztázott, betegségről van-e szó vagy sem, önmagában azonban egyáltalán nem veszélyes, sőt, kezelni is csak akkor szokták, ha a vele járó tünetek zavaróak és erősek.

Az alacsony vérnyomás nem rövidíti meg az életet, sőt egyes orvosok szerint akár meg is hosszabbíthatja, nem károsítja sem az ereket, sem pedig a belső szerveket. Kellemetlenséget azonban okozhat, és ha tünetei nagyon erősek, akár valamilyen szervi elváltozás is okozhatja. A fő tünetek ilyenkor gyengeség, szédülés, koncentrációs nehézség, fáradtság, levertség, hányinger, fejfájás és a testi-lelki teljesítőképesség gyengülése. A panaszok jellemzően akkor jelentkeznek, ha az ember hirtelen mozdulatot tesz vagy helyzetet változtat, például hosszabb ideig tartó ülésből feláll vagy hirtelen felül. A súlyosan alacsony vérnyomásnál egy ilyen hirtelen mozdulat az agy vérellátásának leesését okozhatja és akár eszméletvesztés is bekövetkezhet. Ha valaki elájul, le kell fektetni és fel kell polcolni a lábát. Segít az is, ha vízzel megmossuk az arcát. Felkelni ilyenkor is mindenképpen lassan kell, nem szabad hirtelen mozdulatot tenni. Egy pohár víz és a végtagok megmozgatása mindenképpen jót tesz a keringés gyorsítása céljából.

Ha úgy érzi, leesett a vérnyomása, feküdjön le és polcolja fel a lábait. Igyon napi két liter folyadékot és mindenképpen figyeljen a rendszeres étkezésre. Egyen sok gyümölcsöt és zöldséget! Reggel, amikor felébred, még az ágyban tornázzon egy kicsit, mozgassa meg végtagjait, nyújtózkodjon, végezzen fejkörzéseket. Ezzel segít szervezetének megemelni a vérnyomást. Vegyen rendszeresen hideg-meleg zuhanyt és ha teheti, menjen szaunázni, de ha már többször ájult el vérnyomása miatt, akkor mindenképpen kérje ki orvosod tanácsát a szaunázás hosszát és a hőfokot illetően.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu