Mi okozza a kötőhártya-gyulladást? - Legfrissebb

Mi okozza a kötőhártya-gyulladást?

Mi okozza a kötőhártya-gyulladást?

Kellemetlen és veszélyes

Újszülött korban és gyermekkorban kialakuló heveny kötőhártya-gyulladás igen gyakori megbetegedés. A kötőhártya gyulladását számos baktérium, vírus, allergén, toxin, irritáló kémiai anyag és általános megbetegedés okozhatja, például enterovírus-fertőzés vagy kanyaró.

Nyaranta a szemgyulladásos tünetek könnyen megjelenhetnek uszodai vagy természetes vizekben való pancsolás után, ha a játszóterek különféle baktériumokkal fertőzött homokjával dobálják egymást a gyerekek, ha sokat tartózkodnak a tűző napon. Előidézheti arra érzékenyeknél a huzat, a hideg szél, valamint az allergiásoknál az allergének szezonális megjelenése.

Az úgynevezett közönséges bakteriális gyulladások közül néhány esetben a diagnosztizálásra és a kezelésre különös figyelmet kell fordítani. A fertőzéses eredetű gyulladásoktól el kell különíteni a megszületést követően alkalmazott ezüst-nitrát szemcsepp által előidézett kötőhártya-gyulladást, amely a cseppentés után 12-24 órával alakul ki, 24-48 óráig tart és különösebb beavatkozást nem igényel.

Az akut gennyes kötőhártya-gyulladás jellemző tünete a kötőhártyák vérbősége, ödémás duzzanata, gennyes váladék megjelenése, fokozott könnyezéssel és a szemben érzett idegentest-érzéssel.

Ami a kezelést illeti, a bakteriális eredetű kötőhártya-gyulladásra régebben a szem kamillás borogatását is javasolták, de mivel a kamilla allergiát - és így önmagában is kötőhártya-gyulladást - okozhat, ma már ritkábban alkalmazzák. Az összes fertőzéses eredetű kötőhártya-gyulladás esetén nagy hangsúlyt kell fektetni a megelőzésre, amit legegyszerűbben a személyes higiéné gondos betartásával lehet biztosítani.A vírusos formákkal kapcsolatban a tünetek enyhítésére hideg borogatás, érösszehúzók és műkönny-szemcseppek használhatók. A bakteriális felülfertőződés megelőzése érdekében néha antibiotikumos szemcsepp adása jön szóba. Ha allergiás tünetekről van szó, tüneti kezelésként allergiaellenes szerek, érösszehúzók, és gyulladáscsökkentők szembe cseppentését javasolja, illetve súlyosabb gyulladás esetén ezeket tabletta formában is előírhatja.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu