Harcban a tavaszi fáradtsággal - Legfrissebb

Harcban a tavaszi fáradtsággal

Harcban a tavaszi fáradtsággal

Gyógymód nincs rá, de tehetünk ellene

Miért alakul ki a tavaszi fáradtság? Nincs egyértelmű válasz. A szakemberek több táborra szakadnak, és mindegyik mást tart fő oknak. Mint sok más esetben is, nyilván mindenkinek van igazsága, és a tüneteket több hatás egyszerre váltja ki.

Ilyen lehet például a vitaminhiány, a téli egyoldalú táplálkozás. Persze ma már egész télen lehet narancsot, banánt kapni, de ezeknek az éretlenül leszedett, konténerekben tárolt gyümölcsöknek messze elmarad a vitamintartalma a nyári friss gyümölcsöké mögött. Egyre divatosabbak a különböző vitamin tabletták is, de ezek sem vehetik fel a versenyt egy szép almával, egy fürt szőlővel, egy tál eperrel és még sorolhatnám. És persze télen nemcsak a gyümölcs, de a friss zöldség is hiányzik étrendünkből. Egyértelmű a különbség a gyorsfagyasztott saláta és a friss között.

Az időjárás-változások szintén komolyan megterhelik szervezetünk alkalmazkodóképességét. Tél végén, a tavasz beköszöntével nagy sebességgel váltogatják egymást a magas légnyomású anticiklonok és az alacsony légnyomású ciklonok. Ezeket a változásokat tudatosan nem vagyunk képesek érzékelni, de idegrendszerünk, mint érzékeny antenna, minden apró nyomásváltozásra reagál. Az anticiklon napsütést, szép időt hoz, ilyenkor szervezetünkben több "boldogsághormon", azaz endorfin termelődik, gyorsul a szívverés és a légzés, emelkedik a vérnyomás, tettre késznek, energikusnak érezzük magunkat.

A ciklonok felelősek a borongós, esős időért. Ha a változás túl gyors, szervezetünknek nincs ideje alkalmazkodni, túl hevesen reagál. Így alakulnak ki a hirtelen hangulatváltozások, fejfájás, súlyosabb esetben keringési zavarok, alvásproblémák, depresszió. Szervezetünk biológiai ritmusának változása is okozhat fáradtságot, levertséget. Biológiai óránk egyaránt követ napi, hónapok és évszakok szerinti ritmusokat is. Már régen megfigyelték, hogy bizonyos betegségek kiújulása mindig tavasszal történik, aminek hátterében élettani működések évszakos hullámzása áll. Ilyen például a szerotonin forgalom, amely tavasszal van éves mélypontján. A szerotoninnak fontos szerepe van a szorongások csökkentésében, a hangulat és az aktivitás szabályozásában.

A tavaszi fáradtságra nincs gyógyszer, előbb-utóbb magától elmúlik, de sok mozgással, minél több szabadban töltött idővel mi is meggyorsíthatjuk ezeket a folyamatokat, hiszen be kell járatnunk télen legyengült immunrendszerünket. Pihenjünk többet, próbáljuk meg kizárni a stresszt és változtassunk étrendünkön: együnk minél több gyümölcsöt és zöldséget.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu