Csokival a keringési rendellenességek ellen - Legfrissebb

Csokival a keringési rendellenességek ellen

Csokival a keringési rendellenességek ellen

Előnyös tulajdonságok

Korábbi vizsgálatokból már ismerjük a kakaó tartalmú ételek egészségvédő hatását, azonban a kutatókat továbbra is aggasztotta, hogy a csokoládé cukor-, zsír- és kalóriatartalma mellett nem törpülnek-e el ezek a pozitív tulajdonságok.

A Journal of the American Medical Association folyóiratban közölt eredmények alapján megnyugodhatunk, ugyanis napi 30 kalória, vagyis megközelítőleg 6,8 g mennyiségnek megfelelő étcsokoládé elfogyasztása kifejezetten előnyös, s túlsúly megjelenésétől sem kell tartanunk. Az étcsokoládé olyan kémiai anyagokat tartalmaz – polyphenol – , melyek jótékonyan befolyásolják egészségi állapotunkat. Az egy éven át tartó vizsgálat során 44, 56 és 73 év közötti magas vérnyomásos beteg állapotát figyelték meg.

A résztvevőket két csoportra osztották. Az egyik csoport tagjai polyphenol tartalmú, 30 kalóriának megfelelő mennyiségű étcsokoládét ettek, a többi résztvevő polyphenol-t nem tartalmazó fehér csokoládét fogyasztott, ugyanilyen mennyiségben. 18 hét elteltével az első csoport tagjai a vérnyomás felső értékének 3, míg alsó értékének 2 pontos esését tapasztalták. Testsúlyuk, koleszterin- és vércukorszintjük azonban változatlan maradt. Elsőre a különbség kicsinek tűnhet, azonban a teljes népesség viszonylatában egy ilyen arány már 5 százalékkal csökkentené a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozások kockázatát.

A vizsgálat során használt étcsokoládé 50 százalékban tartalmazott kakaót. Természetesen a csokoládé fogyasztása önmagában kevés. Életmódbeli változtatásokkal –rendszeres sportolással, egészséges étkezéssel – kiegészítve azonban hatásos ellenszere a magas vérnyomás alattomos kórképének.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu