Káros a szójaolaj? - Legfrissebb

Káros a szójaolaj?

Káros a szójaolaj?

Ne melegítsük újra!

A legújabb kutatások szerint az ételek sütéséhez használt olajokban hő hatására egy olyan mérgező anyag képződik, mely komoly betegségeket okozhat. Ez alól a dietetikusok által oly gyakran felmagasztalt szója- és napraforgóolajok sem képeznek kivételt, tehát ezekkel is óvatosabban kell bánnunk.

Táplálkozási szakértők gyakran hangoztatják különösen a szója- és napraforgóolajokban található többszörösen telítetlen zsírsavak rendszeres fogyasztásának előnyeit. Fogyasztásukat azért is tartják különösen fontosnak, mivel állításuk szerint segítségükkel alacsonyan tarthatjuk koleszterin szintünket, ezáltal a szívbetegségek is megelőzhetők.

A Minnesota Egyetem kutatói azonban megdöbbentő felfedezésükkel cáfolni látszanak a fenti állításokat. Vizsgálatuk szerint ugyanis az olaj melegítése közben képződő HNE anyag olyan betegségek kialakulásában játszhat fontos szerepet, mint a Parkinson-kór, bizonyos májproblémák, az Alzheimer-kór, és különböző szív- és érrendszeri megbetegedések. Egészségünk szempontjából különösen káros az olaj ismételten történő felhasználása, mivel minden egyes újramelegítés által nő a benne található HNE mennyisége. Ezt a sütés során az étel magába szívja, ezáltal pedig szervezetünkbe jut.

Érdekes azonban, hogy a HNE tulajdonképpen az olaj egy igen egészséges összetevője, a linoleic sav mellékterméke, annak oxidálódása során keletkezik. A szójaolaj melegítése közben kutatók 3 egyéb, az egészségre káros anyagot is kimutattak.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu