Jobban forog az agy a mobiltelefontól? - Legfrissebb

Jobban forog az agy a mobiltelefontól?

Jobban forog az agy a mobiltelefontól?

Korábbi kutatások rendszerint a készülék rákkeltő hatásának vizsgálatára, illetve a jóindulatú agydaganatok keletkezésében játszott szerepére irányultak. Az olasz Fatebenefratelli Kórház kutatói azonban felfedezték, hogy beszélgetés közben, a telefonok által kibocsájtott elektromágneses mező a telefonhoz közeli agykéreg bizonyos sejtjeit ingerli, míg más sejteket gátol.

A kísérletben 15, 20 és 36 év közötti önkéntes részvevőn végeztek koponyán keresztüli mágneses stimulációt. A vizsgálat két részletben történt. Egy szakaszban egy közismert készülék elektromágneses mezőjének megfelelő jelet kapcsoltak a résztvevőre 45 másodpercen keresztül. A másik vizsgálatban egy hamis műszert használtak. Sem a résztvevők, sem pedig a végrehajtó személyzet nem tudta, mely esetekben volt valódi a kísérlet.

A készülék, az agykéreg sejtjeire gyakorolt hatása lévén enyhítheti a migréntől, vagy más ideggyógyászati rendellenességektől szenvedők panaszait. Hatása kifejezetten káros lehet azonban az epilepsziától, vagy agyi betegségektől szenvedők esetében.

A vizsgálatból tehát egyértelműen látható, hogy a készülékek hatást gyakorolnak bizonyos agysejtek működésére, s ez a hatás egy órán keresztül fennáll. Azt azonban nem tudni biztosan, hogy a mindennapi életben zajló, naponta többszöri telefon használat, s az ezzel járó elektromágneses mező hosszú távon milyen hatást gyakorol az agysejtek működésére. További vizsgálatok szükségesek annak pontos meghatározásához, hogy a világszerte terjedő készülékek jótékony, vagy épp káros hatással rendelkeznek-e, s hogyan tudjuk őket biztonságosan használni.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu