Fényterápia a szénanátha ellen - Legfrissebb

Fényterápia a szénanátha ellen

Egy új felfedezés szerint a kombinált UV-A, UV-B és látható fény, az orrüregbe sugározva enyhíti a rhinitis allergica, más néven a szénanátha okozta kellemetlen tüneteket.

Egy, a Journal of Allergy and Clinical Immunology című szaklapban megjelent, a Szegedi Tudományegyetemen végeztek tanulmány szerint, a szénanáthás betegeknél jelentős javulás következett be a kombinált fénykezelés hatására. A kombinált UV fényt évek óta sikerrel alkalmazzák atópiás dermatitis (a bőr allergiás megbetegedése) kezelésére. Jelen vizsgálat bizonyítékul szolgál, hogy a speciális UV fény a bőr mellett az orrnyálkahártyában is képes elölni az allergiás folyamatokban központi szerepet játszó, túlzottan aktív immun-sejteket.

A rhinitis allergica gyógyítására szolgáló kísérletet 49 páciens közreműködésével végezték. Kivétel nélkül mindannyian parlagfű által okozott szénanáthától szenvedtek, s a korábbi kezelési módokkal nem sok sikert értek el. A pácienseket véletlenszerűen sorolták két csoportba: az egyik csoportot emelt dózisú, a speciális UV és látható fényből álló kombinált fénnyel, míg a másikat lényegesen kisebb intenzitású, látható fénnyel kezelték. Minden beteg három héten keresztül, heti három alkalommal kapott bevilágítást.

A végeredmények szerint, az 5% UV-B, 25% UV-A és 70% látható fényt tartalmazó kombinált kezelés lényeges javulást biztosított. A csak látható fényből álló terápia ezzel szemben semmilyen javulást nem eredményezett. A vizsgálat egyértelműen bebizonyította a kombinált UV fény-kezelés hatékonyságát szénanáthás betegek esetében. A kombinált fényterápia különös előnye, hogy kizárólag helyi bevilágítást igényel, így egyaránt alkalmazható várandós kismamáknál, illetve olyan betegeknél, akik nem tudnak, vagy nem akarnak gyógyszert szedni.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu