Nagy fejhez nagyobb ész társul? - Legfrissebb

Nagy fejhez nagyobb ész társul?

Nagy fejhez nagyobb ész társul?

Egy új kutatás eredményei szerint a nagyobb agytérfogattal rendelkező személyek IQ szintje is magasabb. Az intelligencia-szint és az agy térfogata közti összefüggés feltérképezésének eredete az 1830-as évekig vezethető vissza. Frederick Tiedmann német anatómus ugyanis ekkoriban jegyezte fel vélekedését, mely szerint „az emberi agy mérete és az adott személyből fakadó mentális energia közt vitathatatlan összefüggés áll fenn".

A kijelentés napjainkig meghatározó vitatémáját képezi kutatók vizsgálatainak. Az eltelt évek alatt számtalan kutatás készült az állítás igazolására. Legutóbb épp egy, az agy mérete és az intelligenciaszint közti összefüggés igazoló kutatás került nyilvánosságra, mely az MRI (mágneses rezonanciás képalkotás) mérési módszereivel készült.

A Richmond-i Virginia Egyetem kutatói 20 tanulmányt vizsgáltak, melyben összesen 1530 személy agy mérete és intelligencia szintje közt kerestek összefüggést. A tanulmányok azt mutatják, hogy a nagyobb agymérettel rendelkező személyek általában valóban magasabb intelligencia szinttel bírnak.

Az összefüggés inkább nők, mint férfiak esetében áll fenn és érvényes inkább felnőttekre, mint gyerekekre. Erre azonban pontos magyarázattal a kutatók sem tudnak szolgálni. Igaz ugyan, hogy a nők fejmérete rendszerint a férfiakénál kisebb, de ez nem jelenti azt, hogy ne teljesítenének ugyanolyan jól, vagy jobban, mint a férfiak egy adott intelligencia teszten.

A kutatók állítják azonban, hogy mindez csupán általánosságban igaz, nem azt jelenti, hogy kisebb agyméretű egyének, Albert Einsteinhez is hasonlóan, ne rendelkezhetnének kimagasló elmebéli tulajdonságokkal.

Kétségtelen tehát, hogy valamilyen szintű összefüggés áll fenn az agy mérete és az intelligencia szintje közt, de a fenti példából is látható, hogy számos kivétel létezik.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu