Allergiások, vigyázat! - Legfrissebb

Allergiások, vigyázat!

Allergiások, vigyázat!

Támad a fekete üröm

A fekete üröm pollenje az egyik legerõsebb allergén. Gyógynövényként teája kiváló étvágyjavító, epeműködést serkentő, görcsoldó, idegerősítő hatású. Kedvező tulajdonságai mellett azonban virágpora, az arra érzékenyekből allergiás reakciót válthat ki. A növény nagyon sok, erősen allergizáló pollent enged szélnek augusztus elejétől késő októberig. A parlagfű mellett ez a gyomnövény okozza a legtöbb allergiás megbetegedést.

Bizonyos allergének molekuláris szerkezete hasonlít egymásra (például rokon növényfajoknál), ekkor a hasonló allergénekre egyformán reagál a szervezet. Ez a keresztreakció jelensége. Ezért van az, hogy a parlagfûre érzékeny betegeknek legtöbbször az üröm is panaszokat okoz, vagy bizonyos ételek fogyasztásának hatására erősödnek az allergiás panaszok, esetleg ajak-, garat-, nyelvduzzanat, viszketés a nyelven, ritkán görcsös hasi fájdalom jelentkezik.

A fekete ürömre allergiás beteg számára ezért ajánlott a keresztreakciót adó ételek - nyers kömény, csilibors, paprika, paradicsom, sárgarépa, petrezselyem, burgonya, koriander, kapor, articsóka, kamilla, tátika, napraforgó, krizantém, kiwi, ánizs, árnyika, dinnye, uborka, mangó, szerecsendió, bors, mustármag, borsmenta, bazsalikom, majoránna, oregáno és zeller - elkerülése. A keresztreakció gyakorisága a betegek körében 6-8 százalék, azonban a fenti ételek fogyasztásakor óvatosság indokolt, ha szokatlan reakciót tapasztal, forduljon orvoshoz, illetve attól kezdve kerülje ezek fogyasztását. A zöldségekben és gyümölcsökben található allergének nem hőtűrőek, főzés, konzerválás, fagyasztás során jelentősen csökkenthetőek allergiás tulajdonságaik.

A fekete ürömnek van egy gyengébb virágzása júniusban is, de az nem okoz jelentős panaszokat, a betegek ritkán észlelik. A legtöbb panasz az augusztustól októberig terjedő időszakban tapasztalható. Dr. Balogh Katalin, a Budai Allergiaközpont allergológus főorvosa tanácsolja, hogy ebben az időszakban a beteg napos, szeles időben, ha teheti ne töltsön hosszú időt szabadban. Ágyneműjét ne szárítsa a szabad levegőn. Lehetőleg minden este mosson hajat, mert a napközben a hajába ragadnak a pollenek,( férfiaknál a szakáll is „pollencsapda) mikor lefekszik, a párnájára hullanak és egész éjszaka töményen belélegzi őket. Vonaton, buszon nyitott ablaknál a menetiránynak háttal utazzon, hogy a huzat ne csapja az arcába a polleneket.

Az immunterápia hatékonyan alkalmazható fekete üröm allergia esetén is. Az eredményes kezeléshez már most, a növény virágzásának időszakában jegyezzünk fel minden tünetet, hogy a decemberi kezelést megkezdhessük. Irodalmi adatok és a tapasztalat szerint az esetek 60-65%-ában már az immunterápiás kezelés megkezdését követő első pollenszezonban számottevően csökkennek a tünetek, de az igazi javulás a második évben szokott bekövetkezni.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu