Csodaszer vagy sarlatánság? - Legfrissebb

Csodaszer vagy sarlatánság?

Cápaporccal a rák ellen

Frissen végzett kutatások állítják, hogy a cápaporcból készült táplálékkiegészítők rendszeres szedése nem javítja a már kialakult daganattól szenvedő rákos betegek életminőségét, s gyógyulási esélyeiket sem növeli. A cápaporc az utóbbi években éppen a daganatos betegség gyógyításában elért sikeres alkalmazása kapcsán került a köztudatba. A rákos betegek közül éppen azért sokan választották, mint alternatív gyógyítási lehetőséget.

A cápaporc gyógyító hatása azon a hiedelmen alapult, mely szerint a cápáknál azért nem alakul ki daganatos betegség, mert a porcösszetételük igen magas. A készítmény gyógyító hatásáról szóló hírek annak ellenére terjedtek, hogy pontos alkalmazásáról, valódi eredményességéről megoszlottak a vizsgálati eredmények. A Minnesota-i Mayo Clinic munkatársai ennek érdekében 89 résztvevő segítségével indítottak vizsgálatot. A páciensek gyógyíthatatlan mell, illetve vastagbél ráktól szenvedtek. A csoport egyik része cápaporcból készült kiegészítőt, a többiek pedig placebot szedtek a daganatos betegségek kezelésére szolgáló szokásos gyógymódokon felül. A cápaporc, illetve placebo készítményeket por formájában fogyasztották, 3-4 alkalommal egy nap folyamán, vízben, vagy narancslében feloldva. A kutatók végül úgy találták, a kísérlet során egyik csoportban sem következett be javulás a betegek állapotában.

A cápaporcból készült kiegészítőt szedett csoport esetében nem, hogy közérzetük, életminőségük javult volna a kísérlet hatására, de csak ők számoltak be olyan kellemetlen mellékhatásokról, mint a hasmenés, légzési nehézségek, alacsony fehérvérsejt szám és csontfájdalmak. A kutatók elmondása alapján nem kizárt, hogy a jövőben készül majd olyan, cápaporc alkotóelemeket is tartalmazó táplálékkiegészítő, mely sikeresen alkalmazható a daganatok gyógyításában, de jelenleg ez a készítmény még nem áll rendelkezésünkre.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu