Életet menthet a védőoltás - Legfrissebb

Életet menthet a védőoltás

Életet menthet a védőoltás

A tél beálltával megnő a fertőzésveszély, ezért a szakemberek arra bíztatják az embereket: ne csak az influenza, a tüdőgyulladás ellen is védekezzenek. A pneumococcus baktérium a gyermekkorban előforduló középfülgyulladás vezető kórokozója, de fontos szerepet játszik több más, mind gyermek-, mind felnőttkorban jelentkező megbetegedésben.

Kiemelendő közülük az akár halálhoz is vezető tüdőgyulladás, véráramfertőzés és agyhártyagyulladás. Nem véletlen, hogy a magyar állam a kétéven aluli csesemők és kisdedek számára biztosítja a megelőzéshez szükséges - 7 szerotípus ellen védelmet nyújtó - vakcinát. Az igen fiatalok mellett a pneumococcus baktérium és az általa kiváltott fertőzések fokozottan veszélyeztetik az időseket és a különféle alapbetegségekben szenvedőket: a szív- és érrendszeri-, cukor-, vese- és májbetegeket, a krónikus légúti bajokban vagy valamely daganatos kórban szenvedőket.

A felnőttek számára jelenleg használatos megelőző vakcina a leggyakoribb és komoly problémát is okozó 23 pneumococcus törzs ellen nyújt már egy héten belül hatékony védelmet - és akár 2 éves kortól alkalmazható. Bár ez a gyakran "tüdőgyulladás elleni" védőoltásnak is nevezett oltás nincs szezonhoz kötve, érdemes az ősszel esedékes influenza elleni vakcinával együtt beadatni. A két injekció egyazon alkalommal, más-más karba megkapható.

A téllel együtt jár a fokozott fertőzésveszély, ezért különösen az idősek és krónikus betegek számára fontos, hogy kérjék a tüdőgyulladás elleni védőoltást háziorvosuktól, kezelőorvosuktól, mert számukra ez életmentő lehet.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu