Legfrissebb

« Előző oldal  1   2 ...   3   4   5   ... 59   60   Következő oldal »

A depresszió

Eddig mindig élni szerettem
A kínszenvedést félretettem
És most hónapjaim nem nyitnak egy kicsiny ablakot
Ahol legalább képzeletben szabad vagyok
Nem tudom éveim vannak-e hátra
Vagy csak napjaim
De élni nem kívánok
Úgy szorongat a kín.
Körülfog és kibélel a depresszió
Gyorsan elpusztulnom az volna jó.
Az élőknek jó életet kívánok.

Mi is az a porcsin?

A korai tavaszi idő azonnal előcsalogatja a kerti gyomnövényeket. Bosszankodás helyett gondoljuk át, melyiket mire tudnánk hasznosítani. A kövér porcsin hazánkban szántóföldi és kerti gyomnövény. A porcsinfélék családjába tartozik. Számtalan országban zöldségnövényként fogyasztják.

Melissa officinalis

A Földközi-tenger partvidékén honos, virágzáskor citromillatot árasztó növény. Levele illóolajon kívül nyálkát, szaponint tartalmaz. Drogjának a középkor svájci vegyészorvosa, Paracelsus asszonyifjító hatást tulajdonított. A 18-19. században belőle készült a „karmelitaszesz”, amely csodatevő gyógyszer hírében állt.
Egyéb megnevezései: orvosi citromfű, citromszagú melissza, orvosi méhfű, mézfű, mézelke, melissafű, kerti citromfű.

A metélőhagymát pázsithagymának is nevezik, mégis a legtöbben snidling néven ismerjük. Ez a liliomfélék családjába tartozó növény az első tavaszi friss ízek egyike. Télálló, évelő növény, apró, hosszúkás formájú, elnyúlt hagymái és vékony, csöves szerkezetű levelei sűrű csomókban nőnek. Sűrű, tetszetős, gömb alakú ernyős virágzata kékes, vagy lilás színű virágokból áll és a levelek fölé emelkedik, de jellemzően csak néhány magot hoz.

Ki gondolná, hogy a tavasz népszerű virága, a szerény kis ibolya (Viola Alba) is gyógyhatással bír. Ez a kis kékes-lila virág kora tavasszal szőnyegként borítja a tisztásokat, erdőszéleket, kerteket. Látványa és illata nyugtató hatással van ránk. Gyökérzete, levelei nyálkaoldó, köptető, idült légcső- és hörghurutban használható, vértisztító, izzasztó hatású anyagokat tartalmaznak, virága szintén gyógyászati alapanyag.

« Előző oldal  1   2 ...   3   4   5   ... 59   60   Következő oldal »

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu