Téli vitaminbomba - Legfrissebb

Téli vitaminbomba

Téli vitaminbomba

A cékla áldásos hatásai

Télen a csokimikulásoknak és szaloncukroknak van szezonja, de nem szabad megfeledkezni a vitaminpótlásról sem. Gyümölcsből, zöldségből kisebb a felhozatal ilyenkor, de vannak olyan vitaminbombák, amik segíthetnek folytonos betegeskedés nélkül átvészelni a hűvös hónapokat. Ilyen például a cékla is.

A céklát már a babilóniaiak és föníciaiak is ismerték az időszámításunk előtti második évezredben, az ókori görögök pedig állítólag annyira becsülték, hogy Delphoiban Apollónnak áldoztak vele. Kutatások szerint Elő-Ázsiából került Ázsiába, és innen jutott el Európába. A Földközi-tenger környékén őshonos, a répafélék családjába tartozik.

A benne lévő vitaminoknak és nyomelemeknek köszönhetően sokoldalú gyógyító növény. Sok benne a kálium, a nátrium, a foszfor, gazdag C-vitaminban, ezért jó antioxidáns is, de tartalmaz vasat, méghozzá olyan formában, amit a szervezet nagyon könnyen hasznosít. Vérképző hatású, májtisztító, javítja az emésztést, a benne lévő pektin miatt megköti a zsírsavakat és a koleszterint. Sőt, Ferenczi Sándor orvos a hatvanas években állatkísérletei során bebizonyította, hogy vörös festékanyaga hatékony a daganatos sejtekkel szemben is. A népi gyógyászatban még pattanások és korpásodás ellen is felhasználták. Fogyasztható turmixolva italként, salátaként is, de nemcsak a gyökere egészséges, hanem a levelei is.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu