Rontja a rákosok esélyeit a cukorbaj - Legfrissebb

Rontja a rákosok esélyeit a cukorbaj

Rontja a rákosok esélyeit a cukorbaj

Negyven százalékkal nagyobb az esély arra, hogy a diagnózis felállítását követő években halálos kimenetelű lesz a rákos megbetegedés azok esetében, akik a világ második leggyilkosabb betegsége mellett még cukorbajtól is szenvednek.

A Journal of the American Medical Association orvosi hetilapban megjelent tanulmány a rák és a cukorbetegség közötti jelentős összefüggésre mutatott rá. A cukorbetegség elhízáshoz kapcsolódó típusa nagyon elterjedté vált egyes országokban. Az Egyesült Államokban az utóbbi évtizedben 90 százalékkal növekedett a diabéteszes megbetegedések száma. A tanulmány szerint a rákos cukorbetegek túlélésének szempontjából a legfontosabb a diabétesz ellenőrzés alatt tartása.

Frederick Brancati, a baltimore-i John Hopkins Egyetem kutatója és kollégái 23 tanulmányt vetettek össze, benne mintegy 10 ország - köztük az Egyesült Államok, Ausztrália, és Hollandia - 125 ezer lakosának adataival. A kutatók a rákos megbetegedések következtében elhunyt cukorbeteg, illetve nem cukorbeteg emberek adatait dolgozták fel.

A rák különböző fajtáit tekintve a tanulmány kimutatta, hogy a méhráktól szenvedő cukorbeteg nők esetében 76 százalékkal magasabb a halálozási ráta, míg ugyanez az arány a mellrák esetében 61 százalék, a vastag- és végbélrák esetében pedig 32 százalék. A prosztata- és a tüdőrák szintén magasabb halálozási kockázattal jár együtt a cukorbajosok estében, ám ezeknek az adatoknak még nincs statisztikai jelentőségük.

A kutatók egyelőre nem tudják, miként befolyásolja a cukorbaj a rákos megbetegedés lefolyását. Egy teória szerint a cukorbetegség sérülékenyebbé teszi a pácienst a rák szövődményeivel szemben, vagy talán a beteg és az orvos is kevesebb figyelmet szentel a cukorbetegségnek a rák diagnosztizálása után.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu