Cigaretta nikotin nélkül - Legfrissebb

Cigaretta nikotin nélkül

Cigaretta nikotin nélkül

Japán tudósok beazonosították azt a gént, amely a dohánynövény gyökerétől a leveléig szállítja a nikotint. Ez a felfedezés közelebb vitte a tudósokat ahhoz, hogy létrehozzák a nikotinmentes, dohánytartalmú cigarettát.

Kazufumi Yazaki professzor, aki egyébként nem dohányzik, most fő céljának tekinti, hogy kifejleszthessenek egy olyan cigarettát, ami ízre ugyanolyan, mint a mostaniak, de nem okoznak függőséget és nem károsítják a szervezetet. Ehhez alapvető volt, hogy megtalálja azt az Nt- JAT1 névre keresztelt gént, ami a nikotint szállítja a dohányban. Ez három évébe tellett. „Megpróbálunk olyan növényeket termeszteni, aminek a levele nem tartalmazza a nikotint”-mondta. Bár tudja, hogy sokan épp a nikotinfüggés miatt dohányoznak, mégis szerinte nekik is megkönnyítheti a dohányzásról való leszokást a nikotinmentes cigaretta, mert sokaknak az hiányzik a legjobban, hogy elvégezhesse a megszokott mozdulatokat, és hogy a szájukban cigi legyen.

Az egyetlen akadályt a kutatásban most Yazaki professzor anyagi helyzete jelenti. A továbbiakban már nem tudja finanszírozni a kísérleteket, ezért azt tervezi, hogy megkéri a Japan Tobacco nevű céget, hogy segítsen. „ Ez egy nagyon fontos ügy, talán kapok tőlük segítséget”- mondta. Az államnak is egyébként érdekében állna minden hasonló próbálkozást támogatni, hisz Japánban nagyon nagy százalékban dohányoznak az emberek. A férfiak 39,5 százaléka, a nők 12,9 százaléka füstöl és évente 63 ezer ember meg tüdőrákban.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu