Paradicsom - Legfrissebb

Paradicsom

Paradicsom

(Solanum lycopersicum)

Ki ne tudná, hogy a paradicsom, a magyar konyha egyik fontos nyersanyaga? Számtalan étel ízesítője, saláták, szendvicsek, koktélok díszítője. Leves, mártás és ivólé alapanyag, szóval esszük és isszuk. De arról talán kevesebben hallottak, hogy ez a kis „hétköznapi teremtés” mekkora „harcos” az egészség megóvása érdekében.

Tápértékek

Csodálatos gyógyító hatású gyümölcs, az egyik legjobb természetes gyógyszer. Sokan zöldségfélének tartják, de ez vitatott, ugyanis míg a zöldségek lúgos kémhatásúak, a paradicsomnak a savtartalma magas. A citrom után a paradicsom tartalmazza a legtöbb vitamint, foszfort, szilíciumot, és egyéb ásványi anyagokat.

Egy kilogramm paradicsomban átlagosan 10 g fehérje, 2 g zsír, 40 g szénhidrát, 6 g szerves só, valamint 5 g rost található. C-vitamin-tartalma kiemelkedő (20-30 mg), ezenkívül még 11-12 féle vitamin található benne, közöttük az A, B1, B2, és a mintegy 1,6 mg karotin-tartalom jelentős.

Élettani hatások

A paradicsom nemcsak kellemes ízű, de nagyon jó hatással van az egész szervezetre, többek között a májra, a mellékvese működésére, és csökkenti a prosztatarák kifejlődését. Az egyik legfőbb antioxidáns és a rákos sejtek kialakulását gátló táplálékunk.

Amennyiben a gyógyító hatását szeretnénk minél jobban kiaknázni, úgy felejtsük el a sütést és a főzést. Paradicsomot nyersen a legegészségesebb fogyasztani!

Nagyon fontos, hogy a paradicsomot sose fogyasszuk éretlenül, mivel a zöld paradicsom mérgező hatású szolanint tartalmaz, ami az érési folyamat során bomlik el.

Ha méregtelenítő kúrát tartunk, igen jó szolgálatot tesz az érett, szabad földön termő paradicsom, mint böjtös „kúra-gyümölcs”. Jó ha tudjuk, hogy a boltokban kapható „fóliás-tálcás” paradicsom kevésbé hatékony a méregtelenítésben, inkább keressük a piaci, vagy saját kertben érett egyedeket.

Káliumtartalmának köszönhetően a paradicsomlé tisztítja a vért, míg a többi benne előforduló ásványi anyag a vérben lévő mérgeket képes eltávolítani. Gyógyítja az ízületi gyulladást, a reumát, a köszvényt, a gyulladásos betegségeket (vese, húgyhólyag), jó a kövek oldására (vese-, epekő). Magas víztartalma akadályozza a vér besűrűsödését.

A „gyógyító”

A paradicsomlé a máj őrangyala. Egyik remek tulajdonsága, hogy szinte a sír széléről is vissza tudja hozni a károsodott májat. Ez részben A-vitamin-tartalmának, vértisztító képességének és még számos hasznos alkotóelemének köszönhető, továbbá serkentőleg hat az immunrendszer működésére is.

A paradicsomban található egy kimondottan rákellenes anyag: a bioflavon a lycopene. Minél több ilyen anyag van a szervezetünkben, annál kisebb a kockázat a rákos megbetegedésre. Ez a karotin-fajta ugyanis sokkal ellenállóbb a szabad radikálisok ellen, mint a sárgarépa karotinja. Ez különösen a prosztatarák ellen hatékony. A paradicsomban jelen levõ A, C és E-vitaminok megvédik testünk sejtjeit az oxigén szabadgyökök pusztító munkájától.

Gyógyítja a bőrt: szintén az A-vitamin tartalmának köszönhetjük, hogy rendkívül jól hat a bőrpanaszok gyógyításában, és a nap által okozott égések csillapításában. Hatékony az ibolyántúli sugarak által okozott rombolások gyógyításában is.

A paradicsom külsőleg is hat. Ha nehezen gyógyuló sebre paradicsom-pakolást teszünk, megtisztítja a sebet és környékét, fertőtlenítve azt, elősegíti a minél gyorsabb gyógyulást.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu