Válságban is egészségesen - Legfrissebb

Válságban is egészségesen

Válságban is egészségesen

Annak ellenére, hogy a gazdasági válság miatt a lakosság döntő többsége jelentősen csökkenti kiadásait, az egészségügyi költések tekintetében csak kis mértékben korlátozzuk magunkat – derült ki a WEBBeteg.hu és a Szinapszis Kft. közös felméréséből, mely a lakosság egészségtudatosságát és egészségügyi kiadásait vizsgálta.

A magyar lakosság 85 százaléka érzi a gazdasági válság hatását, és csökkenti kisebb-nagyobb mértékben kiadásait. Míg azonban tartós fogyasztási cikkekre, ruházati termékekre és szórakozásra fordított havi kiadások mértéke a válság hatására nagy mértékben csökken, addig azt tapasztalhatjuk, hogy a spórolási hajlandóság az egészségügyi kiadások tekintetében a legalacsonyabb. Mindössze a megkérdezettek 13 százaléka fogta vissza az ilyen jellegű költéseit. Még a leggyakrabban vásárolt élelmiszerek esetében is hamarabb mérséklődnek a kiadások, mint gyógyszerek, gyógyhatású készítmények, vitaminok vásárlásakor.

Nem tapasztalható jelentős kiadáscsökkenés a krónikus betegek és a nem betegek esetében sem, azaz függetlenül attól, egészségesek vagy betegek vagyunk, az egészségünkön vagyunk a legkevésbé hajlandók spórolni.

Vényköteles gyógyszerek: kevesebben, de többet

A legnagyobb mértékű csökkenés a nem vényköteles készítmények forgalmában mutatkozik, ám ez sem jelentős: a lakosság mindössze 8 százaléka nyilatkozott úgy, hogy kevesebbet költ ezen termékekre. A spórolás mértéke sem jelentős, a teljes lakosságra nézve átlagosan mindössze 40 forinttal fogjuk vissza havi kiadásainkat. Ugyanezzel az összeggel fordítunk kevesebbet vitaminokra és táplálék-kiegészítőkre is.

A vényköteles gyógyszereken kevesebben, de többet spórolnak. Az egészségügyi kiadásaink legjelentősebb tételét kitevő vényköteles gyógyszereken a teljes lakosságra lebontva átlagosan havi 100 forintot takarítunk meg. Nem elhanyagolható tény azonban, hogy a vényköteles készítményekre költő szűk réteg megtakarításai igen tág határok közt mozognak: 500-tól akár 10 000 forintig terjed az az összeg, amennyivel a megkérdezettek kevesebbet költhetnek vényköteles patikaszereikre.

Mindenkit érint a válság

A kutatás során megkérdezettek közül - a munkanélküliektől a vezető beosztásban dolgozókig - szinte mindenki úgy nyilatkozott, hogy érzi a válság hatását. A legtöbben a ruházati cikkeken spórolnak, de a lakosság több mint fele költ kevesebbet háztartási cikkekre és élelmiszerekre is.

Leginkább a 46-55 év közöttieket és az észak-alföldi régió lakosait érinti a gazdasági helyzet megváltozása. Az említett korcsoportba tartozók nem kevesebb mint 94 százaléka mondja azt, hogy kisebb-nagyobb mértékben kénytelen visszafogni kiadásait.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu