Tegyünk a visszér ellen! - Legfrissebb

Tegyünk a visszér ellen!

Tegyünk a visszér ellen!

A jó idő és a harisnyaszezon megérkezésével kezdhetünk aggódni a lábunkon éktelenkedő kék erek miatt. De a visszér nem csupán esztétikai probléma. Bár genetikánk is nagyban befolyásolja, hogy lesz-e visszerünk, azért tehetünk mi is azért, hogy csökkentsük kialakulásának esélyét.

Mi a visszér?

A visszértágulatot szokták röviden visszérnek nevezni. Akkor alakul ki, ha a vénás keringés fő ága betegszik meg, a tágulat miatt a vér nem tud jól áramolni, pangani kezd az erekben. Ezért érezhetjük nehéznek a lábat, ez gyakran fájhat is, amellett, hogy a kidudorodó, kék, gyakran girbegurba erek látványa szépnek sem mondható. Jó tudni, hogy a ellenben a visszérrel, ami nem csak esztétikai probléma, a lábszáron, combon kialakuló apró seprűvénák viszont csak esztétikai problémát jelentenek, orvosit nem, hiszen itt a vénás keringés szempontjából jelentéktelen erekről van szó.

Miért alakulhat ki a visszér?

Először is azért, mert az emberi szervezet - bár ez furcsán hangozhat – négy lábon járásra lett kitalálva, a két lábon járkáló emberekben pedig a gravitáció miatt a véroszlop alján - vagyis a lábainkban - megnő a nyomás.

Azon túl, hogy két lábon járunk, akkor is kialakulhat visszerünk, ha a családunkban másoknak is van. Ugyanis sajnálatos módon a visszérbetegség öröklődik.

Fokozza a kialakulásnak az esélyét a mozgásszegény életmód, az elhízás és a terhesség is.

Aki pedig hajlamos rá, annál tovább ronthat a helyzeten a hormonális fogamzásgátlás és a dohányzás.

Mit tehetünk?

Sportoljunk! A sport nagyon jól segíti a vér gravitáció ellenében való mozgását. Az úszás különösen jó, hisz vízszintesen végezzük, ráadásul a hideg víz össze is húzza az érfalakat. Viszont a nagy súlyokkal való edzés kifejezetten káros visszerek szempontjából. Jót tesz az is, ha csak a lábunkat tornáztatjuk meg időnként, vagy, amikor este hazaérünk, felpolcoljuk a lábunkat egy kicsit.

Vegyünk hideg-meleg váltófürdőt! Engedjünk a lábunkra felváltva hideg és meleg vizet, az ereknek nagyon jót tesz a váltófürdő, csak arra kell figyelni, hogy mindig a hideggel hagyjuk abba.

Fogyasszunk sok folyadékot!

Viseljünk kompressziós harisnyát, de ne viseljünk olyan ruhákat, amik szorítanak, gátolják a vér áramlását!

Segítenek a gyógynövények is!

Visszérre jó a vadgesztenyekrém, a zsályatea, a hajdinatea a hegyi árnikából készült borogatás, gyulladt erekre a kamillás borogatás.

Praktikák tehát léteznek, de sajnos van, aki akármit is tesz, visszeres lesz. Ha nem tudtuk elkerülni a dolgot, és kialakult a visszér, mindenképp jobb orvoshoz fordulni, hogy szakember dönthessen róla, hogyan orvosolható a baj.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu